Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент

20 прочитания

Mitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Японският самолетостроител е заявил за Flioghtglobal, че е имало непланирано спиране на работата на левия двигател Pratt & Whitney PW1200G в полет. Инцидентът е станал с втория прототип FTA-2.

Mitsubishi не уточнява какви изпитания са провеждани по време на инцидента, но заявяват, че това се е случило във въздушно пространство предназначено за изпитания, което се е намирало на около 170 km западно от Портланд, над Тихия океан.

Машината е излетяла около 14,00 часа местно време и се е приземила извънредно на международното летище на Портланд в 17,12 часа. Екипажът не е пострадал.

От Mitsubishi са заявили, че бърз преглед на земята е установил, че в двигателя има повреди и се води разследване по причините.

Всички полети с MRJ са спрени и за сега не е ясно как инцидента ще повлияе на изпитателната програма и графика за влизане в търговска експлоатация. Изпитанията ще бъдат възстановени след изясняване на причините за спирането на двигателя.

Mitsubishi в момента използва четири прототипа и планира първия MRJ90 да бъде предаден на стартовия клиент All Nippon Airways в средата на 2020 г. До момента машината е претърпяла няколко забавяния, като последното бе от този януари.

Pratt & Whitney има проблеми с въвеждането в експлоатация на PW1100G (използван на фамилията A320neo), който е от същата фамилия. Проблемите с тези двигатели включват проблеми с доставката на резервни части, спиране в полет и други.

Двигателите от серията PW1000G задвижват още Bombardier CSeries, Embraer E-Jets E2 и руския MC21.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” ще модернизира още перуански МиГ-29
Следваща публикация
Singapore Airlines започна да извежда от експлоатация A380
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Малък самолет аварира край Русе

Лек самолет е аварирал при опит за кацане на площадка до русенското село Бъзън. При инцидента са пострадали двамата намиращи се на борда му, но те са без опасност за живота.

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Меню