Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент

20 прочитания

Mitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Японският самолетостроител е заявил за Flioghtglobal, че е имало непланирано спиране на работата на левия двигател Pratt & Whitney PW1200G в полет. Инцидентът е станал с втория прототип FTA-2.

Mitsubishi не уточнява какви изпитания са провеждани по време на инцидента, но заявяват, че това се е случило във въздушно пространство предназначено за изпитания, което се е намирало на около 170 km западно от Портланд, над Тихия океан.

Машината е излетяла около 14,00 часа местно време и се е приземила извънредно на международното летище на Портланд в 17,12 часа. Екипажът не е пострадал.

От Mitsubishi са заявили, че бърз преглед на земята е установил, че в двигателя има повреди и се води разследване по причините.

Всички полети с MRJ са спрени и за сега не е ясно как инцидента ще повлияе на изпитателната програма и графика за влизане в търговска експлоатация. Изпитанията ще бъдат възстановени след изясняване на причините за спирането на двигателя.

Mitsubishi в момента използва четири прототипа и планира първия MRJ90 да бъде предаден на стартовия клиент All Nippon Airways в средата на 2020 г. До момента машината е претърпяла няколко забавяния, като последното бе от този януари.

Pratt & Whitney има проблеми с въвеждането в експлоатация на PW1100G (използван на фамилията A320neo), който е от същата фамилия. Проблемите с тези двигатели включват проблеми с доставката на резервни части, спиране в полет и други.

Двигателите от серията PW1000G задвижват още Bombardier CSeries, Embraer E-Jets E2 и руския MC21.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” ще модернизира още перуански МиГ-29
Следваща публикация
Singapore Airlines започна да извежда от експлоатация A380
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню