Франция поема разследването на инцидента с A380

9 прочитания

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

Полет AF66 на Air France между Париж и Лос Анджелис се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като двигателя GP7200 претърпя тежък отказ в полет, при който се отдели едната степен на ниско налягане, което причини повреди по самолета.

Инцидентът е станал над автономната датска провинция Гренландия, но датския борд по транспортна безопасност в крайна сметка е взел решение да предаде разследването на BEA.

В Гуус Бей вече има разследващи екипи от производителя Airbus, двигателостроителя Engine Alliance, представители на канадските авиационни власти и BEA.

Разследващият екип ще се сблъска с най-сериозния отказ на двигателите на A380, след като през 2010 г. след излитане от Сингапур се разруши двигател Rolls-Royce Trent 900, който задвижваше самолет на Qantas.

Разследването ще се фокусира върху най-тежкия отказ на GP7200 откакто е започнала експлоатацията му. Engine Alliance е джойнт венчър между американските компании между General Electric и Pratt & Whitney. Степените с ниско налягане на двигателя и специално лопатките на тези степени се създават от Pratt & Whitney.

Airbus е доставила самолета A380, с който стана факт инцидента преди седем години. Той е един от 130-те A380, които са доставени или договорени с двигатели GP7200. До инцидента от 30 септември не е имало сериозен отказ с този двигател, който е реализирал до момента много високо ниво на надеждност и изпълнение на полетите по разписание в 99,9% от случаите.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета
Следваща публикация
Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Меню