Франция поема разследването на инцидента с A380

6 прочитания

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

Полет AF66 на Air France между Париж и Лос Анджелис се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като двигателя GP7200 претърпя тежък отказ в полет, при който се отдели едната степен на ниско налягане, което причини повреди по самолета.

Инцидентът е станал над автономната датска провинция Гренландия, но датския борд по транспортна безопасност в крайна сметка е взел решение да предаде разследването на BEA.

В Гуус Бей вече има разследващи екипи от производителя Airbus, двигателостроителя Engine Alliance, представители на канадските авиационни власти и BEA.

Разследващият екип ще се сблъска с най-сериозния отказ на двигателите на A380, след като през 2010 г. след излитане от Сингапур се разруши двигател Rolls-Royce Trent 900, който задвижваше самолет на Qantas.

Разследването ще се фокусира върху най-тежкия отказ на GP7200 откакто е започнала експлоатацията му. Engine Alliance е джойнт венчър между американските компании между General Electric и Pratt & Whitney. Степените с ниско налягане на двигателя и специално лопатките на тези степени се създават от Pratt & Whitney.

Airbus е доставила самолета A380, с който стана факт инцидента преди седем години. Той е един от 130-те A380, които са доставени или договорени с двигатели GP7200. До инцидента от 30 септември не е имало сериозен отказ с този двигател, който е реализирал до момента много високо ниво на надеждност и изпълнение на полетите по разписание в 99,9% от случаите.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета
Следваща публикация
Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-8 катастрофира в Сибир

Ми-8АМТ катастрофира днес, 4 август 2018 г., с 18 човека на борда си при излитане в Сибир. Всички намиращи се във вертола са загинали.

Лек самолет се разби край Шумен

Лек двудвигателен самолет Piper PA-44 Seminole се разби днес, 22 август 2018 г., край летището на град Шумен. При инцидента са пострадали двамата души намиращи се на борда му.

В Румъния е открит катастрофирал Ка-26 без регистрация

В Румъния е бил открит катастрофирал вертолет Ка-26 без каквато и да е била регистрация по него. Инцидентът е станал в близост до границата с Украйна и се предполага, че машината е използвана за превоз на контрабанда.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Меню