Франция поема разследването на инцидента с A380

11 прочитания

След близо три дни полемики, френската агенция за разследване на авиационни инциденти BEA пое разследването на инцидента с A380 на Air France, чийто двигател се разпадна на 30 септември 2017 г. над Гренландия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на канадската транспортна агенция.

Полет AF66 на Air France между Париж и Лос Анджелис се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като двигателя GP7200 претърпя тежък отказ в полет, при който се отдели едната степен на ниско налягане, което причини повреди по самолета.

Инцидентът е станал над автономната датска провинция Гренландия, но датския борд по транспортна безопасност в крайна сметка е взел решение да предаде разследването на BEA.

В Гуус Бей вече има разследващи екипи от производителя Airbus, двигателостроителя Engine Alliance, представители на канадските авиационни власти и BEA.

Разследващият екип ще се сблъска с най-сериозния отказ на двигателите на A380, след като през 2010 г. след излитане от Сингапур се разруши двигател Rolls-Royce Trent 900, който задвижваше самолет на Qantas.

Разследването ще се фокусира върху най-тежкия отказ на GP7200 откакто е започнала експлоатацията му. Engine Alliance е джойнт венчър между американските компании между General Electric и Pratt & Whitney. Степените с ниско налягане на двигателя и специално лопатките на тези степени се създават от Pratt & Whitney.

Airbus е доставила самолета A380, с който стана факт инцидента преди седем години. Той е един от 130-те A380, които са доставени или договорени с двигатели GP7200. До инцидента от 30 септември не е имало сериозен отказ с този двигател, който е реализирал до момента много високо ниво на надеждност и изпълнение на полетите по разписание в 99,9% от случаите.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ са предложили на Хърватска нови F-16
Следваща публикация
Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню