Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

12 прочитания

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Джойс призова Airbus и Boeing да осигурят пътнически самолет, който към 2022 г. да може да покрива без междинно кацане дестинации като Сидни – Лондон, Бризбейн – Париж и Мелбърн – Ню Йорк и в същото време да има нормално търговско натоварване

Според Джойс това е една от последните непреодолени предизвикателства пред гражданската авиация е това да се осигури безпроблемно свързване на дори най-отдалечените точки на планетата без нуждата от междинни кацания.

Изпълнителният директор на Qantas е заявил, че наличието на такъв самолет ще осигури голямо предимство на компанията му и неговата покупка ще има стратегически последици.
Според него Airbus и Boeing почти са изпълнили задачата чрез новите си модели Boeing 777X и A350ULR, но се изискват още малко усилия.

Разстоянието от Лондон до Сидни е малко над 17 000 km, между Бризбейн и Париж – 16 500 km, а между Мелбърн и Ню Йорк – 16 700 km.

Ако действително бъдат стартирани подобни линии те ще са най-продължителните граждански полети в историята. Полет от Лондон до Сидни ще отнема почти 20 часа и половина, но това ще е по-бързо с около четири часа от полета в момента, който се изпълнява с междинно кацане в Близкия изток.

Днес A350-900 с 325 седалки има далечина на полет от 15 000 km, а през 2018 г. се очаква версията A350-900ULR, която ще има намален до 170 брой пасажери и допълнителни резервоари, която ще покрива дистанцията от 18 000 km.

В същото време моделът 777-8 на Boeing ще лети на 16 100 km с 350 – 375 пасажери, а 777-9 с 400 – 425 пътници ще покрива разстоянието от 14 100 km.

Qantas се подготвя за стартирането на директни полети от западния австралийски град Пърт до Лондон. Разстоянието там е 14 500 km и ще се лети с Boeing 787-9 от март 2018 г. Най-дългият полет на Qantas в момента е от Сидни до Далас, който се изпълнява с A380 и е с далечина от 13 800 km.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет
Следваща публикация
Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer

Бразилски федерален съд блокира, за сега, създаването на джойнтвенчър между американския самолетостроител Boeing и бразилския Embraer. Това стана вчера, 6 декември 2018 г., съобщава Reuters.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Airbus все пак разглежда нови модификации на A321neo

Европейският самолетостроител Airbus все пак работи по подобрен A321neo, който да парира новия малък широкофюзелажен самолет, който разработва Boeing в момента. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню