Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

13 прочитания

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Джойс призова Airbus и Boeing да осигурят пътнически самолет, който към 2022 г. да може да покрива без междинно кацане дестинации като Сидни – Лондон, Бризбейн – Париж и Мелбърн – Ню Йорк и в същото време да има нормално търговско натоварване

Според Джойс това е една от последните непреодолени предизвикателства пред гражданската авиация е това да се осигури безпроблемно свързване на дори най-отдалечените точки на планетата без нуждата от междинни кацания.

Изпълнителният директор на Qantas е заявил, че наличието на такъв самолет ще осигури голямо предимство на компанията му и неговата покупка ще има стратегически последици.
Според него Airbus и Boeing почти са изпълнили задачата чрез новите си модели Boeing 777X и A350ULR, но се изискват още малко усилия.

Разстоянието от Лондон до Сидни е малко над 17 000 km, между Бризбейн и Париж – 16 500 km, а между Мелбърн и Ню Йорк – 16 700 km.

Ако действително бъдат стартирани подобни линии те ще са най-продължителните граждански полети в историята. Полет от Лондон до Сидни ще отнема почти 20 часа и половина, но това ще е по-бързо с около четири часа от полета в момента, който се изпълнява с междинно кацане в Близкия изток.

Днес A350-900 с 325 седалки има далечина на полет от 15 000 km, а през 2018 г. се очаква версията A350-900ULR, която ще има намален до 170 брой пасажери и допълнителни резервоари, която ще покрива дистанцията от 18 000 km.

В същото време моделът 777-8 на Boeing ще лети на 16 100 km с 350 – 375 пасажери, а 777-9 с 400 – 425 пътници ще покрива разстоянието от 14 100 km.

Qantas се подготвя за стартирането на директни полети от западния австралийски град Пърт до Лондон. Разстоянието там е 14 500 km и ще се лети с Boeing 787-9 от март 2018 г. Най-дългият полет на Qantas в момента е от Сидни до Далас, който се изпълнява с A380 и е с далечина от 13 800 km.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет
Следваща публикация
Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Меню