Emirates получи 100-ния си A380

15 прочитания

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

„Това е страхотен момент за Emirates, за Airbus и за многото наши партньори, които работят по програмата A380. Без съмнение A380 има огромен позитивен ефект върху аерокосмическата индустрия, дава работа на хиляди хора и има огромен принос към развитието на индустрията. Най-важното е, че A380 дава съвсем ново изживяване за пътуващите. В заключение, A380 е огромен успех за Emirates”, заявява шейх Ахмед бин Саед Ал-Мактоум, изпълнителен директор на Emirates.

100-тният самолет A380 на Emirates се задвижва от Rolls-Royce Trent 900 и е конфигуриран с 14 луксозни кабини за пътниците в първа класа, 76 седалки в бизнес класата и 426 седалки в икономичната класа. Машината също има преработен борден бар и тя ще бъде представена на идващото изложение в Дубай.

По време на церемонията изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс е заявил, че според него A380 ще се произвежда и след 10 години, като е отбелязал, че за пред гигантския пътнически самолет все още има доста пазарни перспективи, а Airbus ще се опитва да подръжа типа конкурентноспособен и след 2030 г.

В последните три години обаче нетните поръчки на A380 показват нула (две поръчки през 2015, нула през 2016 и -2 през тази година).

100-тният A380 е със специална ливерия, която отбелязва 100-годишнината от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал Наяан, който е основател на Обединените арабски емирства.

Emirates има поръчка за общо 142 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия избира нов въоръжен вертолет
Следваща публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Меню