Emirates получи 100-ния си A380

15 прочитания

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

„Това е страхотен момент за Emirates, за Airbus и за многото наши партньори, които работят по програмата A380. Без съмнение A380 има огромен позитивен ефект върху аерокосмическата индустрия, дава работа на хиляди хора и има огромен принос към развитието на индустрията. Най-важното е, че A380 дава съвсем ново изживяване за пътуващите. В заключение, A380 е огромен успех за Emirates”, заявява шейх Ахмед бин Саед Ал-Мактоум, изпълнителен директор на Emirates.

100-тният самолет A380 на Emirates се задвижва от Rolls-Royce Trent 900 и е конфигуриран с 14 луксозни кабини за пътниците в първа класа, 76 седалки в бизнес класата и 426 седалки в икономичната класа. Машината също има преработен борден бар и тя ще бъде представена на идващото изложение в Дубай.

По време на церемонията изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс е заявил, че според него A380 ще се произвежда и след 10 години, като е отбелязал, че за пред гигантския пътнически самолет все още има доста пазарни перспективи, а Airbus ще се опитва да подръжа типа конкурентноспособен и след 2030 г.

В последните три години обаче нетните поръчки на A380 показват нула (две поръчки през 2015, нула през 2016 и -2 през тази година).

100-тният A380 е със специална ливерия, която отбелязва 100-годишнината от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал Наяан, който е основател на Обединените арабски емирства.

Emirates има поръчка за общо 142 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия избира нов въоръжен вертолет
Следваща публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

A330neo изпълни първи полет

Airbus A330neo изпълни успешен първи полет днес, 19 октомври 2017 г., от заводското летище в Тулуза, Франция.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Меню