Emirates получи 100-ния си A380

13 прочитания

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

„Това е страхотен момент за Emirates, за Airbus и за многото наши партньори, които работят по програмата A380. Без съмнение A380 има огромен позитивен ефект върху аерокосмическата индустрия, дава работа на хиляди хора и има огромен принос към развитието на индустрията. Най-важното е, че A380 дава съвсем ново изживяване за пътуващите. В заключение, A380 е огромен успех за Emirates”, заявява шейх Ахмед бин Саед Ал-Мактоум, изпълнителен директор на Emirates.

100-тният самолет A380 на Emirates се задвижва от Rolls-Royce Trent 900 и е конфигуриран с 14 луксозни кабини за пътниците в първа класа, 76 седалки в бизнес класата и 426 седалки в икономичната класа. Машината също има преработен борден бар и тя ще бъде представена на идващото изложение в Дубай.

По време на церемонията изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс е заявил, че според него A380 ще се произвежда и след 10 години, като е отбелязал, че за пред гигантския пътнически самолет все още има доста пазарни перспективи, а Airbus ще се опитва да подръжа типа конкурентноспособен и след 2030 г.

В последните три години обаче нетните поръчки на A380 показват нула (две поръчки през 2015, нула през 2016 и -2 през тази година).

100-тният A380 е със специална ливерия, която отбелязва 100-годишнината от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал Наяан, който е основател на Обединените арабски емирства.

Emirates има поръчка за общо 142 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
Следваща публикация
Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

Меню