Emirates получи 100-ния си A380

14 прочитания

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

„Това е страхотен момент за Emirates, за Airbus и за многото наши партньори, които работят по програмата A380. Без съмнение A380 има огромен позитивен ефект върху аерокосмическата индустрия, дава работа на хиляди хора и има огромен принос към развитието на индустрията. Най-важното е, че A380 дава съвсем ново изживяване за пътуващите. В заключение, A380 е огромен успех за Emirates”, заявява шейх Ахмед бин Саед Ал-Мактоум, изпълнителен директор на Emirates.

100-тният самолет A380 на Emirates се задвижва от Rolls-Royce Trent 900 и е конфигуриран с 14 луксозни кабини за пътниците в първа класа, 76 седалки в бизнес класата и 426 седалки в икономичната класа. Машината също има преработен борден бар и тя ще бъде представена на идващото изложение в Дубай.

По време на церемонията изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс е заявил, че според него A380 ще се произвежда и след 10 години, като е отбелязал, че за пред гигантския пътнически самолет все още има доста пазарни перспективи, а Airbus ще се опитва да подръжа типа конкурентноспособен и след 2030 г.

В последните три години обаче нетните поръчки на A380 показват нула (две поръчки през 2015, нула през 2016 и -2 през тази година).

100-тният A380 е със специална ливерия, която отбелязва 100-годишнината от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал Наяан, който е основател на Обединените арабски емирства.

Emirates има поръчка за общо 142 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия избира нов въоръжен вертолет
Следваща публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Китай купува 300 самолета от Airbus

Китайската държавна компания China Aviation Supplies Holding Company е подписала споразумение за покупка на 300 пътнически самолети от европейския самолетостроител Airbus. Това стана днес, 25 март 2019 г.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Меню