Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет

36 прочитания

„Вертолеты России” получиха поръчка на руското МО за стартиране на работа по създаването на скоростен боен вертолет (СБВ). Поръчката е била дадена на 24 август 2017 г., в рамките на оръжейното изложение „Армия 2017”.

Договорът включва работа по определяне на техническия облик на СБВ. Към момента конструкторските бюра, които влизат в състава на холдинга „Вертолеты России”, работят по това направление и натрупаният опит и информация от тази научно-изследователска работа ще бъде използвана в новия проект.

Срокът за изпълнение на договора е две години, в рамките на които трябва да се оформи облика на СБВ и да се изработи техническото задачи за бъдещите опитно-конструкторски работи.

През декември 2015 г. полетя технологичен демонстратор създаден на базата на Ми-24К. Машината (на снимката) бе известна като Ми-24ЛЛ ПСВ (летяща лаборатория – перспективен скоростен вертолет). Вертолетът имаше едноместна кабина в носа, имаше максимално изчистена аеродинамика, нови двигатели ВК-2500-1 (2400 shp) и изцяло нови композитни лопати на носещия винт. Известно е, че по време на изпитанията през миналата година машината е достигнала скорост в хоризонтален полет от 406 km/h.

Изявления на представители на руската авиационна индустрия показват, че желанието на руските военни е следващото поколение бойни вертолети да имат крайсерска скорост от 350 – 400 km/h, което е значително повече от сегашното поколение (Ка-52 и Ми-28), които достигат крайсерска скорост от около 270 km/h.

За сега няма индикации каква ще е компановката на тези бъдещи машини, но вероятно това ще стане ясно след две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети
Следваща публикация
Израел поръчва още 17 броя F-35
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Меню