Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

32 прочитания

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Сделката се очаква да е на стойност до €50 млн., но вероятно сумата ще набъбне.

Запитванията са изпратени от Leonardo за AW109 Trekker, до Bell Helicopter за Bell 429 и Airbus Helicopters за H135M или H145M. Машините трябва да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR) и да са въоръжени.

Въпреки, че запитване за информация е изпратено до Airbus Helicopters, говорителят на австрийското МО Стефан Хирш е заявил, че по принцип Австрия не желае да има бизнес отношения с компании, с които страната се намира в съдебен спор, по обвинения в измама. Той визира компанията Airbus, която в момента е съдена от Австрия за придобиването на Eurofighter Typhoon, което според австрийското правителство е станало при подвеждащи условия. Възможно е поради това въобще да не бъде изпращана покана за участие в конкурса до Airbus Helicopters.

Австрийските ВВС днес експлоатират около 10 остарели вертолети скаути OH-58B доставяни през 1976 г. Те се използват за разнообразни задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет
Следваща публикация
Индия търси нови морски вертолети
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню