Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

44 прочитания

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Сделката се очаква да е на стойност до €50 млн., но вероятно сумата ще набъбне.

Запитванията са изпратени от Leonardo за AW109 Trekker, до Bell Helicopter за Bell 429 и Airbus Helicopters за H135M или H145M. Машините трябва да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR) и да са въоръжени.

Въпреки, че запитване за информация е изпратено до Airbus Helicopters, говорителят на австрийското МО Стефан Хирш е заявил, че по принцип Австрия не желае да има бизнес отношения с компании, с които страната се намира в съдебен спор, по обвинения в измама. Той визира компанията Airbus, която в момента е съдена от Австрия за придобиването на Eurofighter Typhoon, което според австрийското правителство е станало при подвеждащи условия. Възможно е поради това въобще да не бъде изпращана покана за участие в конкурса до Airbus Helicopters.

Австрийските ВВС днес експлоатират около 10 остарели вертолети скаути OH-58B доставяни през 1976 г. Те се използват за разнообразни задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет
Следваща публикация
Индия търси нови морски вертолети
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

Чехия ще купува военни вертолети от САЩ

Чехия ще избира между два американски модела в конкурса си за нов многоцелев военен вертолет. Това е съобщил премиерът на страната Андрей Бабиш.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Меню