Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

21 прочитания

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Сделката се очаква да е на стойност до €50 млн., но вероятно сумата ще набъбне.

Запитванията са изпратени от Leonardo за AW109 Trekker, до Bell Helicopter за Bell 429 и Airbus Helicopters за H135M или H145M. Машините трябва да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR) и да са въоръжени.

Въпреки, че запитване за информация е изпратено до Airbus Helicopters, говорителят на австрийското МО Стефан Хирш е заявил, че по принцип Австрия не желае да има бизнес отношения с компании, с които страната се намира в съдебен спор, по обвинения в измама. Той визира компанията Airbus, която в момента е съдена от Австрия за придобиването на Eurofighter Typhoon, което според австрийското правителство е станало при подвеждащи условия. Възможно е поради това въобще да не бъде изпращана покана за участие в конкурса до Airbus Helicopters.

Австрийските ВВС днес експлоатират около 10 остарели вертолети скаути OH-58B доставяни през 1976 г. Те се използват за разнообразни задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия търси нови морски вертолети
Следваща публикация
Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Меню