Румъния получава последните три F-16 на 27 септември

88 прочитания

Румънските ВВС ще получат своите три последни изтребителя F-16 MLU на 27 септември 2017 г. Това съобщава румънското издание Aviatia.

Трите машини са били забелязани на 10 септември по време на ден на отворените врати в португалската авиобаза Монте Реал. Трите изтребителя са били без опознавателни знаци, но в румънския камуфлаж от три тона на сивото (т.нар. Carpathian Ghost).

Един от изтребителите е спарка с борден номер 1612 – 15139, а останалите два са едноместни с бордни номера 1607 – 15128 и 1609 – 15130. Те са произведени емжду март и юли 1984 г. и преди това са експлоатирани от ВВС на САЩ и Португалия.

С това ще приключи доставката на 12-те употребявани F-16, които Румъния договори със САЩ и Португалия през септември 2013 г. Първите шест самолета бяха доставени през септември миналата година, а следващите три през декември.

През август румънското правителство заяви намерението си да придобие още 36 изтребителя F-16 в близко време, но все още няма детайли, като например дали ще се касае за употребявани или новопроизведени изтребители, нито реални ходове към осъществяване на тези намерения.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет
Следваща публикация
Започнаха летателните изпитания на двигателя за Ил-114-300
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab продължава да е оптимист за продажбите на Gripen

„Една дума е важна, когато се продават изтребители и това е „търпение”. Смятам, че имаме търпението, да останем отдадени на това, да продаваме това способно семейство от системи, което е Gripen днес. И имаме достатъчно добри перспективи, както в дългосрочен, така и в краткосрочен план”, това заяви Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen, по време на годишната пресконференция за изтребителя, която бе проведена днес, 16 май 2018 г.

Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Меню