Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация

97 прочитания

Изтребител МиГ-21 LanceR C катастрофира по време на демонстрационен полет, днес 7 юли 2018 г. Инцидентът е станал по време на открит летателен ден в 86-та авиобаза в Фетещи.

Самолетът, който е изпълнявал демонстрационен полет в рамките на открития ден, се е разбил около 13,30 часа местно време. Пилотът е успял да се катапултира, но въпреки това е загинал.

Катастрофиралият летец е имал чин „майор” и е бил на 36 години, като е завършил румънското военновъздушно училище през 2005 г. По официални данни, той е бил първокласен пилот с общ нальот от 400 часа, от които около 250 на МиГ-21.

Точните причини довели до инцидента се изясняват. От наличните кадри се вижда, че машината се разбива в терена под малък ъгъл и с доста голяма скорост на отдалечение от самата авиобаза.

Откритият летателен ден е бил прекратен, а полетите с МиГ-21 в румънските ВВС са прекратени до изясняване на причините за инцидента.

В рамките на последните 13 месеца това е вторият инцидент с румънски МиГ-21. През юни 2018 г. друг изтребител от същата 86-та авиобаза се разби при кацане. Тогава се касаеше за отказ на двигателя. Пилотът се беше катапултирал успешно.

Румънските ВВС продължават да експлоатират две ескадрили от модернизираните по стандарта LanceR изтребители МиГ-21М/МФ (произвеждани в средата на 70-те).

Свързани теми

Предишна публикация
Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка
Следваща публикация
Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лек самолет се разби край Шумен

Лек двудвигателен самолет Piper PA-44 Seminole се разби днес, 22 август 2018 г., край летището на град Шумен. При инцидента са пострадали двамата души намиращи се на борда му.

Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация

Катастрофата със Суперджет 100 на Аерофлот, при която загинаха 41 души поставя фокуса върху процедурите по евакуация на пасажерите и върху поведенческия им модел, който ги кара да взимат със себе си своя ръчен багаж. Това пише известният експерт по авиационна безопасност Дейвид Камински-Мароу, в своя аналитичен коментар за Flightglobal.

Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие

Новият командир на индийските ВВС генерал Р К С Бхадауриа, който пое поста на 1 октомври 2019 г., обяви плановете за развитието на индийската военна авиация в следващите 12 години. Това съобщава индийският вестник Business Standard.

Меню