Стабилност на дъното

Въпреки захаросаната си същност, Докладът за състоянието на въоръжените сили продължава да чертае негативна картина за ВВС

648 прочитания

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Що се отнася до ВВС, докладът показва едно състояние на относителна стабилност, но на ниво, твърде близо до дъното, като няма изгледи за прекъсване на негативните процеси, поне не и в близките две – три години.

Докладът посочва, че дежурството по мисия „ер полисинг” в Интегрираната система за ПВО на НАТО продължава да се носи успешно, което реално значи, че не е допускано неговото прекъсване. Заявява се, че се работи с Румъния за споразумение за трансгранични операции по „ер полисинг” от трети страни. Това ще покрива случаи, в които в северната ни съседка са базирани изтребители на страни от НАТО. При нужда, те ще могат да навлизат над наша територия за изпълняване на мисията. В последните години, почти перманентно в румънската база „Михаил Когалнечану“, край Констанца, се базират изтребители от НАТО-вски страни. Продължава и работата по споразумението за трансгранични операции по „ер полисинг” с Турция.

Докладът, обаче в прав текст говори за неизпълнението на планирания годишен нальот, който и без това е много по-малък от стандартния за НАТО. За 2019 г. е изпълнен 80% от планирания нальот, докато през 2018 г. този процент е бил 84.

„Задълбочаващите се проблеми с поддръжката на авиационната техника и ограниченото ресурсно осигуряване доведоха до продължаване на тенденцията за неизпълнение на планирания годишен брой летателни часове на летателния състав, който е далеч под изискванията в стандартите на НАТО. Това създава реална заплаха за нивото на безопасност на полетите, способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти и ограничава възможностите за приучаване на млад летателен състав по типове авиационна техника и за изпълнение на дежурството по „Air Policing”, се казва в Доклада.

Стигайки до безопасността на полетите, през 2019 г. са се случили по-малък брой сериозни инциденти – един, в сравнение с 2018 г. сериозните инциденти са три, плюс една катастрофа. Общият брой на инцидентите, обаче остава сходен – 37 през 2019 г. и 36 през 2018 г. Броят на инцидентите в следствие отказ на авиационната техника е нараснал значително. Ако през 2018 г. процентът е бил 41, то през 2019 г. вече е 60%.

„Около 60% от авиационните произшествия са вследствие на откази на авиационната техника, по-голяма част от която е съветско производство (58%), произведена през 80-те години на миналия век и намираща се на предела на назначения технически ресурс по време”, пише в Доклада.

От МО с радост отбелязват, че за 2019 г. броя на планираните учения и тренировки е нараснал леко (от 31 на 35), като всички планирани мероприятия са били изпълнени. Интересно е, че в доклада за 2018 г. се говореше за намалелия брой международни учения, заради остарялата инфраструктура, докато в доклада за 2019 г. няма такова твърдение. Факт е, че през миналата година броя на международните тренировки и учения за ВВС, проведени на наша територия, бяха още по-малко, дори в сравнение със сушавата 2018 г.

Отбелязва се, че е възстановена способността за гасене на пожари от въздуха, както чрез влизането на ремонтирани Ми-17, така и с покупката на две системи „Bambi Bucket” за вертолетите Cougar.

Ситуацията в РТВ продължава да е трагична, като тези заключения се наблюдават в последните три Доклада.

„Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство работят с частични неизправности, поради което са занижени основните им технически параметри. От 2009 г. не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти, съгласно техническите изисквания на тези радари и към настоящия момент, тяхното техническо състояние се осигурява от разчетите във военните формирования, със собствени сили и средства.

В краткосрочен план, съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили. Това ще доведе до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект и застрашаване безопасността на полетите на авиацията.”

Решението на тази криза се крие в покупката на нови наземни обзорни радари. В Доклада се казва, че проектът за придобиване на нови наземни трикоординатни радари остава в т.нар. Категория 2 – „финансово неосигурени проекти с висок приоритет”. На сайта на МО посветен на обществените поръчки има качени и техническите задания за проекта, но за сега не е известно да има реален шанс за задвижване на проекта в близките месеци.

Отбелязана е и тежката технологична изостаналост на зенитно-ракетни войски, както и незадоволителното техническо състояние на комплексите на въоръжение.

Въпросът с некомплекта във Въоръжените сили е поставен изключително остро, като през миналата година от МО отделиха доста усилия за популяризирането на военната професия, чрез зрелищни кампании от серията „Бъди войник”, както и с повишаване на заплатите. Числата споменати в докладите за 2018 и 2019 г., обаче показват, че тези усилия практически са нямали резултат.

Ако през 2019 г. окомплектоването с личен състав в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия е било 79,27 %, то през 2018 г. окомплектоването е било 80%. В доклада за 2018 г. не се говори за окомплектоването по видовете въоръжени сили, но в този за 2019 г. се дават тези данни. За ВВС окомплектоването е 88%, което е най-добрият показател сред останалите структури.

Запазва се тенденцията за ниска утилизация на заявените часове в програмата за стратегически въздушен транспорт (SAC) на НАТО. При платени 65 часа годишно със самолетите C-17, през 2019 г. са били усвоени едва 34,5 часа. Те са използвани за тренировки и превоз на персонал и материали до Афганистан. Бил е направен опит за препродажбата на излишните 25 часа, но не е бил намерен клиент за тях. През 2018 г. усвоени са били 51,5 часа.

Като цяло, основните позитивни неща в Доклада свързвани с ВВС се въртят около покупката на осемте изтребителя F-16 Block 70 от САЩ, като фактът, с право, е посочен на няколко пъти. Отбелязано е, че споровете с полската страна около гаранциите при ремонта на шестте двигателя РД-33 са били решени.

„Ремонтирани бяха авиационен двигател “РД-33”, помпа-регулатор “НР-59А” и два датчика, за които бяха предявени рекламационни актове към полската страна. Всички агрегати и детайли бяха предоставени обратно на Командването на Военновъздушните сили”, пише в Доклада.

Споменават се и ремонтите на щурмовите самолети Су-25, както и ремонтите за вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Като цяло, макар и да се отбелязват с прави позитивни тенденции, българските ВВС продължават да летят малко с всички негативи от това. При изтребителната авиация видно ще има генерално подобрение едва с получаването на всички осем F-16, което ще стане през 2024 г. Тежко отворен остава въпросът с осигуряването на радарно покритие на страната.

Целият доклад, който трябва да бъде разгледан и приет и от Народното събрание, може да бъде прочетен тук.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 се разби във Флорида
Следваща публикация
МО е прекратило конкурса за безпилотни апарати
648 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Меню