Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

54 прочитания

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Според източници на изданието, загиналият подполковник Ерик Щулц (на снимката) е бил командир на ескадрилата „Red Hats” по време на смъртта си. Ескадрилата е била част от Изпитателният център на ВВС на САЩ. Тя е пряк наследник на 413-та и 6513-та ескадрила, последната от които е била разформирована през 2004 г.

Ескадрилата лети със самолети съветско производство, които са били доставяни от различни източници. Това са най-вече МиГ-29 и Су-27. В последните години многократно са забелязвани изтребители Су-27 над полигоните в Невада. Появите на МиГ-29 са по-редки.

Предполага се, че САЩ са се сдобили с тези машини от бивши съветски републики, като покупката на МиГ-29 от Молдова е добре документирана.

Изтребителите се използват, както в ролята им на агресори, така и за различни изпитания.

Официално машината с която е загинал подполковник Шулц е секретна, но според Aviation Week, предвид последното назначение на загиналия, най-вероятно инцидентът е станал с боен самолет съветско производство.

От ВВС на САЩ заявиха единствено, че авариралият самолет е бил част от Командването за материално осигуряване (AFMC).

Смята се, че катастрофата е станала между Груум Лейк (т.нар. „Зона 51”) и авиобазата разположена в Тонопа, като и двете летища са известни с използването си в различни „черни” проекти”, включително и тестване на бойни самолети чуждо производство.

Загиналият пилот е участвал в изпитанията на F-35, имал е над 2000 часа във въздуха, участвал е в бойни мисии с F-15E в Афганистан и е завършил школата за летци-изпитатели на ВВС на САЩ.

ВВС на САЩ имат дълга история на тестване на чужди бойни самолети. Между 1977 и 1988 г. тече операцията Constant Peg, която изпитва МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, които САЩ са успели да си доставят по различни канали.

Свързани теми

Предишна публикация
Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада
Следваща публикация
Румъния получава последните три F-16 на 27 септември
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Меню