Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

17 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Тези осем самолета, за които говорим, са 1,5 млрд. Това е половин ескадрила, за да я направим цяла ни трябват още 1,5 млрд. Тоест 3 млрд. От там нататък ни трябват още 2 млрд. за въоръжение – станаха 5 млрд. Това са огромни пари, които българския гражданин трябва да знае за какво и как ще се изразходват”, обясни военният министър.

Изказването на министър Каракачанов е проблематично по много причини. Първо, всички постъпили оферти за многоцелеви изтребители са на стойност под 1,5 млрд. лева. Второ, в рамките на конкурса в момента се купува различно оборудване (тренажор, самолетообслужваща техника), което няма нужда да бъде купено при евентуална втора сделка.

Освен това, в рамките на конкурсната процедура, която се вървеше в момента, се планираше покупка на пакет въоръжение за мисии „въздух-земя” и „въздух-въздух” (то влизаше в планирания бюджет от 1,5 млрд. лева). Разбира се, България може да купи въоръжение за своите изтребители, и за 2 млрд. и за 20 млрд., това е въпрос за военни необходимости.

Така цялостното изказване на Каракачанов за 5 млрд. за една ескадрила е по-скоро подвеждащо.

„Аз не съм съгласен, че нашата авиация ще бъде приземена ако ние утре или вдруги ден не стартираме процедурата за нов изтребител. 105-годишната ни авиация няма да бъде приземена, поради простата причина, че имаме достатъчно самолети, които след като се ремонтират и модернизират могат до минимум 2030 г. да си изпълняват задълженията. 80% от авиацията ни стои консервирана и неремонтирана, а ние говорим за нови самолети. Ами след 10 години ще кажем, дайте да купим още нови самолети. Затова двата процеса трябва да вървят паралелно – ние трябва да закупим нови изтребители, но това не значи, че трябва да загърбим настоящата ни авиация”, каза още министърът на отбраната.

Военният министър отбеляза и че с осем или 16 изтребителя, ние не може да водим или спечелим война, но не даде алтернатива, нито като бройка, нито като военни възможности.

Министър Каракачанов повтори, че през 2004 г. България е имала оферта за покупката на две ескадрили модернизирани германски МиГ-29 за по едно евро на самолет. Тази информация, обаче не кореспондира с никакви други подобни данни. Още повече, че Германия имаше само една, частично модернизирана, ескадрила, която бе предадена на Полша за тази символична сума.

„Не смятам, че има проблем с това, че има парламентарна комисия, която ще излезе със свой доклад”, каза още Каракачанов и отбеляза, че според него е добре да има дебат, и в обществото, и сред политическата класа.

Свързани теми

Предишна публикация
Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител
Следваща публикация
Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Меню