Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

35 прочитания

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

„Изводите, които правим е, че промяната на документите води до дисквалифициране на един от участниците”, заяви Емил Христов.

Депутатът заяви, че в проектът за инвестиционен разход има задължителни условия (седем на брой), на които ако участникът на конкурса не отговори, той не може да продължи.

„Тези изисквания са с министерска заповед от 2012 г. и никой не ги е променил. Освен това има едно основополагащи критерии, на които дори и да не отговориш в пълен обем можеш да продължиш, но ще получиш по-ниска оценка. Те променят методиката и разсроченото плащане става изведнъж задължително. Не е наша работа да търсим умисъл тук, ние констатираме факти”, обясни Христов, това което според него е основен проблем в процедурата.

Христов обяснява, че американската страна предлага в писмо да се направи среща, на която българската страна да каже на колко фази иска да бъдат направени доставките и да се види дали е възможно американското законодателство да отговори на това.

„Писмото се приема, като неотговаряне на едно от задължителните изисквания и участниката щеше да бъде дисквалифициран. Ако не беше променена методиката, той щеше да получи по-ниска оценка, но щеше да продължи в състезанието”, разказва Емил Христов причините за дисквалифицирането на предложението на САЩ и Португалия за употребявани F-16.

Председателят на т.нар. „Комисия „Gripen” заяви, че основна част от проблемите тръгват от времето на служебния министър Велизар Шаламанов, който променя процеса на управление и въвежда системата PRINCE2

„По време на министър Шаламанов се променя целия процес на управление, планиране и контрол. Няма направляващ комитет, въвежда се борд за управление. Заповедите, които са издавани в този период не са синхронизирани, отговорностите, които се делегира, не са синхронизирани. Стига се до момент, в който председателят на борда на управление Румен Радев поставя въпрос на борда за управление на портфолиото от проекти, че няма кой да утвърди методиката за оценка. Създава се един вакуум и от отмяната на един правилник за управление на жизнения цикъл на отбранителните продукти. Процесът на покупка на самолетите стартира с него, но не може да приключи с него и това създава хаос. След това документите се изработват от програмния екип, който е под непосредственото ръководство на председателя на борда за управление и след това се утвърждават от него. Ето тук има проблем. Но ако трябва да сме коректни, председателят на борда за управление е поставил този въпрос на борда за управление за управление на портфолиото, но той нямал право да утвърди тази методика. И така на 27 юни 2016 г. генерал Радев утвърждава методиката и нещата тръгват”, опитва се да разясни проблемните моменти Христов.

Христов каза и че комисията не е установила да е имало натиск върху процеса на избор и изготвяне на документите, но и каза, че не е работа на неговата комисия да търси такива обстоятелства.

„Оценяваме високо високо труда на всички специалисти, работили по този проект. Той е уникален за България и не мисля, че просто така този труд да бъде пренебрегнат и смятаме, че не е необходимо да се започва от самото начало. Ако МО реши, може процесът да бъде започнат от самото начало, но мисля, че може да започнем от там, от където процеса необяснимо защо е получил друга посока. Смятаме, че това, което е поставено като условия към всички участници трябва да се запази за да има последователност, предвидимост и равнопоставеност”, казва в заключение Христов.

Свързани теми

Предишна публикация
Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите
Следваща публикация
Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню