Саудитска арабия получи всичките си F-15SA

385 прочитания

Доставката на всички 84 броя многоцелеви изтребителя F-15SA за Саудитска арабия е вече приключена. Това са съобщили от ВВС на САЩ, които осигуряват логистично операцията.

Съобщението на Центъра за управление на жизнените цикли от състава на ВВС на САЩ е от 10 декември 2020 г., но самото предаване на последните изтребители вероятно е станало на по-ранна дата.

През декември 2011 г. Саудитска арабия сключи сделка за покупката на 84 Boeing F-15SA и модернизация на 66 от наличните F-15S до стандарт сходен с новопроизведените F-15SA. Финалната стойност на сделката не бе обявена, но през октомври 2010 г. бе обявена, че потенциално ще струва $29,432 млрд. Реално е платено с около 10 – 20% по-малко.

Първият новопроизведен F-15SA извърши първи полет през февруари 2013 г. По предварителен график, всички 84 самолета трябваше да бъдат доставени между края на 2014 и началото на 2018 г., но в действителност графикът не бе спазен.

Доставката на новопроизведените F-15SA стартира чак през декември 2016 г. Тогава бяха получени от саудитците и първите модернизирани F-15S. Причините за това са комплексни – през 2015 г. се появи информация, че има сериозни технически проблеми с електродистанционната система за управление на F-15SA. Имаше и данни за други технически трудности, включително с новата авионика и новото ракетно въоръжение.

От Саудитска арабия се съмняваха, че причините за забавените доставки са чисто политически, най-вече заради участието на страната във войната в Йемен. Действително, първите F-15SA се оказаха в страната в последните седмици на мандата на президента Обама.

F-15SA е далечно развитие на двуместния F-15E. Версията SA (Saudi Advanced) има електродистанционна система за управление, AESA радар APG-63(v)3, нова система за самозащита DEWS, инфрачервена система за обзор и нова пилотска кабина.

F-15S е опростена версия на F-15E, която Саудитска арабия получава между 1996 и 1998 г. в 72 броя. След модернизацията, тя ще е практически същата, като SA. При работата, която се извършва в арабската страна, се подменят и крилата на изтребителите и предните части на фюзелажите, което фактически занулява ресурса им. Очаква се програмата да приключи към средата на 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale до дни
Следваща публикация
Сърбия показа новата си ракета „въздух – земя”
385 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Gripen E с първи оръжейни изпитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Меню