Саудитска арабия получи всичките си F-15SA

389 прочитания

Доставката на всички 84 броя многоцелеви изтребителя F-15SA за Саудитска арабия е вече приключена. Това са съобщили от ВВС на САЩ, които осигуряват логистично операцията.

Съобщението на Центъра за управление на жизнените цикли от състава на ВВС на САЩ е от 10 декември 2020 г., но самото предаване на последните изтребители вероятно е станало на по-ранна дата.

През декември 2011 г. Саудитска арабия сключи сделка за покупката на 84 Boeing F-15SA и модернизация на 66 от наличните F-15S до стандарт сходен с новопроизведените F-15SA. Финалната стойност на сделката не бе обявена, но през октомври 2010 г. бе обявена, че потенциално ще струва $29,432 млрд. Реално е платено с около 10 – 20% по-малко.

Първият новопроизведен F-15SA извърши първи полет през февруари 2013 г. По предварителен график, всички 84 самолета трябваше да бъдат доставени между края на 2014 и началото на 2018 г., но в действителност графикът не бе спазен.

Доставката на новопроизведените F-15SA стартира чак през декември 2016 г. Тогава бяха получени от саудитците и първите модернизирани F-15S. Причините за това са комплексни – през 2015 г. се появи информация, че има сериозни технически проблеми с електродистанционната система за управление на F-15SA. Имаше и данни за други технически трудности, включително с новата авионика и новото ракетно въоръжение.

От Саудитска арабия се съмняваха, че причините за забавените доставки са чисто политически, най-вече заради участието на страната във войната в Йемен. Действително, първите F-15SA се оказаха в страната в последните седмици на мандата на президента Обама.

F-15SA е далечно развитие на двуместния F-15E. Версията SA (Saudi Advanced) има електродистанционна система за управление, AESA радар APG-63(v)3, нова система за самозащита DEWS, инфрачервена система за обзор и нова пилотска кабина.

F-15S е опростена версия на F-15E, която Саудитска арабия получава между 1996 и 1998 г. в 72 броя. След модернизацията, тя ще е практически същата, като SA. При работата, която се извършва в арабската страна, се подменят и крилата на изтребителите и предните части на фюзелажите, което фактически занулява ресурса им. Очаква се програмата да приключи към средата на 2026 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция подписва за Rafale до дни
Следваща публикация
Сърбия показа новата си ракета „въздух – земя”
389 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Меню