САЩ скоро може да замразят изцяло турското участие в F-35

856 прочитания

Съединените щати могат съвсем скоро да замразят участието на Турция в програмата F-35, заради желанието на страната да получи руските ЗРК С-400. Това съобщава Reuters.

„С-400 е компютър и F-35 е компютър. Не си включваш компютъра към компютъра на потенциалния ти противник. Това е проблемът”, заявява за Reuters Кейти Уилбърг, изпълняваща длъжността помощник секретар по отбраната.

Напрежението между САЩ и Турция по отношение на покупката на С-400 и турското участие в програмата F-35 върви вече от почти година.

Кейти Уилбърг е заявила, че постоянно се взимат отделни решения по това дали на Турция да се доставят определени неща свързани с програмата, но до момента нищо не е спряно. Според нея, различни части от турското участие в програмата F-35 могат да бъдат замразени, което да даде ясни сигнали на турското правителство.

Източник на Reuters в американското правителство е заявил, че като една потенциална сериозна мярка срещу Турция се разглежда преместването на завода за поддръжка на двигателите F135. Той трябва да се намира в турския град Ескисехир, но е възможно да се премести в Западна Европа.

Изваждането на Турция от програмата F-35 би имало не само сериозен политически ефект, но и ще се отрази на нея и технически и финансово. Турската индустрия има немалък дял в производството на различни системи, части и агрегати за изтребителя. Освен това страната смята да придобие поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B.

Кейти Уилбърг признава пред Reuters, че се мисли активно за заместването на турската индустрия в програмата F-35.

Споровете между Турция и САЩ не са само за покупката на С-400, но се простират и в политиката на двете страни в Близкия изток. Според Reuters, F-35 е само симптом на лошите отношения между двете страни, а не е основният проблем.

Конгресът на САЩ вече фактически забрани в Турция да се доставят изтребители F-35 в рамките на финансовата 2019 г., но турското участие в програмата продължава – през юни 2018 г. страната получи в САЩ първия си F-35A, като той и още няколко изтребителя са в САЩ и се използват за обучение на пилоти и инженерно-технически състав. Турската индустрия също в момента продължава работата си по F-35.

Забраната на Конгреса е под форма на клауза в бюджета на Пентагона, според което се забранява отделянето на средства за доставка на изтребители F-35 в Турция. Финансовата 2019 г. изтича на 30 септември 2019 г. Конгресът може да наложи сходна клауза и за финансовата 2020 г. По план, първите F-35A трябва да бъдат получени в Турция в края на тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна показа въоръжените си БЛА
Следваща публикация
Започна криминално разследване за сертификацията на Boeing 737 Max
856 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Меню