САЩ скоро може да замразят изцяло турското участие в F-35

856 прочитания

Съединените щати могат съвсем скоро да замразят участието на Турция в програмата F-35, заради желанието на страната да получи руските ЗРК С-400. Това съобщава Reuters.

„С-400 е компютър и F-35 е компютър. Не си включваш компютъра към компютъра на потенциалния ти противник. Това е проблемът”, заявява за Reuters Кейти Уилбърг, изпълняваща длъжността помощник секретар по отбраната.

Напрежението между САЩ и Турция по отношение на покупката на С-400 и турското участие в програмата F-35 върви вече от почти година.

Кейти Уилбърг е заявила, че постоянно се взимат отделни решения по това дали на Турция да се доставят определени неща свързани с програмата, но до момента нищо не е спряно. Според нея, различни части от турското участие в програмата F-35 могат да бъдат замразени, което да даде ясни сигнали на турското правителство.

Източник на Reuters в американското правителство е заявил, че като една потенциална сериозна мярка срещу Турция се разглежда преместването на завода за поддръжка на двигателите F135. Той трябва да се намира в турския град Ескисехир, но е възможно да се премести в Западна Европа.

Изваждането на Турция от програмата F-35 би имало не само сериозен политически ефект, но и ще се отрази на нея и технически и финансово. Турската индустрия има немалък дял в производството на различни системи, части и агрегати за изтребителя. Освен това страната смята да придобие поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B.

Кейти Уилбърг признава пред Reuters, че се мисли активно за заместването на турската индустрия в програмата F-35.

Споровете между Турция и САЩ не са само за покупката на С-400, но се простират и в политиката на двете страни в Близкия изток. Според Reuters, F-35 е само симптом на лошите отношения между двете страни, а не е основният проблем.

Конгресът на САЩ вече фактически забрани в Турция да се доставят изтребители F-35 в рамките на финансовата 2019 г., но турското участие в програмата продължава – през юни 2018 г. страната получи в САЩ първия си F-35A, като той и още няколко изтребителя са в САЩ и се използват за обучение на пилоти и инженерно-технически състав. Турската индустрия също в момента продължава работата си по F-35.

Забраната на Конгреса е под форма на клауза в бюджета на Пентагона, според което се забранява отделянето на средства за доставка на изтребители F-35 в Турция. Финансовата 2019 г. изтича на 30 септември 2019 г. Конгресът може да наложи сходна клауза и за финансовата 2020 г. По план, първите F-35A трябва да бъдат получени в Турция в края на тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна показа въоръжените си БЛА
Следваща публикация
Започна криминално разследване за сертификацията на Boeing 737 Max
856 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Турция получи първия си F-35A

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

Меню