Тръмп забърка скандал с изтребителната програма на Финландия

18 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп успя да забърка скандал с процеса по избор на нов изтребител за Финландия. Това стана по време на визитата на финландския му колега Саули Нийнистьо във Вашинготн.

„Едно от нещата, което се случва е че ние пласираме голямо количество от нашите страхотни F-18 производство на Boeing – това е велик изтребител, велик самолет”, заяви Тръмп по време на съвместна пресконференция с Нийнистьо на 29 август 2017 г.

Финландският президент, който стоеше до Тръмп по време на неговото изказване, изглеждаше шокиран от това, но не направи коментар на момента.

Малко по-късно Нийнистьо категорично отрече страната му да купува изтребители Boeing F/A-18 Super Hornet и заяви пред финландски журналисти, че американският президент явно е объркал процеса, който върви в момента с това, че преди повече от 20 години страната е купила по-старата модификация на същия изтребител. Нийнистьо е подчертал, че няма никакъв избор в момента.

Председателят на комисията по външни работи към финландския парламент Мати Ванханен е заявил за Defense News, че коментарите на президента Тръмп са объркващи и е притеснително ако САЩ смятат, че са продали изтребител, без това нещо да е реално факт.

Лори Пуранен, директор на отдела за отбранителни програми във финландското МО, е заявил категорично, че в момента няма никакъв финален избор и той ще бъде направен след около четири години, като пред това време ще тече процес на селекция и изпитания.

Въпреки това изказванията на Тръмп предизвикаха полемики във Финландия, като президентът се критикува за това, че не е коригирал мигновено американския си колега.

Финландия в момента движи проекта HX, който трябва да избере нов многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните F/A-18C/D Hornet. Очаква се финландското МО да пусне запитване за даване на оферти през февруари 2018 г. Селекцията на победител и подписването на договора трябва да стане факт до началото на 2021 г.

Финландия в момента проучва пет варианта – Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35A and the Saab Gripen E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale
Следваща публикация
Стартира производството на новия индийски боен вертолет LCH
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню