Словакия иска да експлоатира МиГ-29 поне до края на 2023 г.

44 прочитания

Словакия иска да експлоатира наличните си изтребители МиГ-29 поне до края на 2023 г., но не е ясно дали до тогава ролята им ще бъде поета от новите F-16, които страната избра за свой следващ боен самолет.

Словашкото МО изготви доклад, в който се разглеждат две опции за бъдещето на изтребителната авиация на страната след ноември 2019 г., когато изтича настоящия договор за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Единият вариант бил отказ от изтребители и чакане на F-16, а другият поддръжка на МиГ-29 до края на 2023 г., когато се очаквало F-16 да бъдат доставени.

Словашкото военно ведомство е заявило, че най-добрият вариант е сключване на нов договор за поддръжка на МиГ-29, който да покрива периода от ноември 2019 до декември 2023 г., а опция за удължаването му с още една година. Договорът можело да се сключи, както с РСК „МиГ”, така и с полската авиационна индустрия. В момента словашките МиГ-29 се поддържат на абонаментен принцип от руската компания.

Според словашкото МО, само чрез поддръжката на МиГ-29 може да се осигури най-добре суверенитетът на страната, само така няма да се губят изтребителните възможности на ВВС и така ще се осигури плавен преход към новите F-16.

Опозицията в страната, обаче подложи плана на тежка критика. Либералната партия „Свобода и солидарност” (SaS), която е най-голямата парламентарно представена опозиционна партия, е завила, че първо правителството се е отказало от готовия избор на Gripen C/D, a сега формално е избрало F-16, но не водило сериозни преговори за покупката.

Другата голяма опозиционна партия, дясноцентристка консервативна „Обикновени хора и независими личности” (OĽaNO) е критикувала плана от гледна точка, че ще се вложат много сериозни суми в поддръжката на МиГ-29. Според изчисленията на партията, поддръжката на типа до края на 2024 г. ще струва между €150 и 250 млн., които ще идат в руската РСК „МиГ”.

В момента годишно Словакия влага близо €40 млн. в поддръжката на своите 12 броя МиГ-29, което осигурява около 1000 часа нальот за типа.

В началото на юли 2018 г. Словакия избра F-16V за свой нов боен самолет. Страната обяви, че ще придобие 14 изтребителя за малко под €1,6 млрд. Една от причините за избора на американската оферта бе готовността на САЩ веднага да подпишат договор, но реалността се оказа друга и преговорите продължават с не голяма интензивност и без ясен срок за приключването им.

Когато бе избран F-16 се предполагаше, че първите два изтребителя ще пристигнат в Словакия през декември 2022 г., следвани от още четири през 2023 г. Със забавянето на подписването на договора, обаче тези срокове също се удължават, което е много вероятно да доведе до влагане на още средства в наличните МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206
Следваща публикация
ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лед по пистата попречи на румънските F-16 да се включат в парада по случай националния празник на страната

Силно заледената писта на авиобаза Фетещ е попречил на румънските изтребители F-16 MLU да се включат във военния парад по случай националния празник на северната ни съседка 1 декември. Това съобщава местното авиационно издание Aviatia Magazin.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню