Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter

10 прочитания

Комисия към австрийския парламент е стигнала до заключение, че няма данни за корупция при сделката за покупка на изтребителите Eurofighter. Това се казва в окончателния доклад на комисията, който е цитиран от Reuters.

Австрийските депутати стартираха собствено разследване през март 2017 г., като основната им цел е да се изясни, дали австрийски политици са взимали подкупи около сделката за покупка на изтребители Eurofighter.

Паралелно с това австрийската прокуратура провежда собствено разследване за измама срещу Airbus и консорцума Eurofighter, след като австрийското МО официално поиска €1,1 млрд. компенсация, заради подвеждащите условия на сделката.

Airbus и Eurofighter категорично отхвърлиха обвиненията, като ги нарекоха политически мотивирани, като дори заплашиха да съдят австрийския военен министър.

Обвинения, че отговорни за решението на Австрия политици са получавали подкупи се появиха почти веднага, след като през 2003 г.

Австрийските депутати разследваха втората сделка за изтребителя от 2007 г., когато първоначалната поръчка за 18 изтребители бе намалена на 15, а офсетното споразумение бе редуцирано на €3,5 млрд. от €4 млрд. Депутатите взеха решение да не разследват първоначалната сделка, поради липса на време.

Австрийският военен министър Норберт Дарабос, който през 2007 г. договаря втората сделка, бе подложен на тежки критики, че е оставил австрийските интереси на втори план и е позволил на Airbus да сключи изгодно за тях споразумение.

Парламентарната комисия не е открила нищо нередно в действията на Дарабос и няма данни за това на него да му е влияно.

Не е ясно дали доклада на парламентарната комисия ще има някаква правна тежест и дали ще бъде отразено в продължаващото криминално разследване.

Въпреки, че в доклада няма индикации за раздаване на подкупи, в него се посочва, че Австрия явно е била подведена за условията на които ще получи своите изтребители и се казва, че министър Дарабос не е използвал капацитета на другите министерства в преговорите, които не са били достатъчно прозрачни.

През юли 2017 г. МО на Австрия заяви, че страната ще се откаже от изтребителите Eurofighter около 2020 г., заради високите разходи по поддръжката им.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ може да спрат полети с част от своите A-10
Следваща публикация
Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…
Меню