Гърция е изправена пред сериозна цена за модернизация на своите F-16

65 прочитания

САЩ са дали оферта на стойност $1,62 млрд. за модернизация на 85 броя от гръцките изтребители F-16 до стандарта F-16V. Това съобщава местният вестник Kathimerini.

Сумата, която САЩ искат за модернизацията е значително над гръцкия бюджет от €1,1 млрд. (около $1,28 млн.) и в момента вървят сериозни преговори в опит за оптимизиране на поръчката, така че да покрие максимален брой самолети при минимална цена.

Източници на гръцкия вестник са заявили, че вероятно Гърция и САЩ ще успеят да се договорят за модернизационна програма на стойност от около $1,5 млрд., но вероятно броя на модернизираните изтребители ще бъде допълнително намален.

Настоящата американска оферта е валидна до 31 януари 2018 г.

Гърция иска да постигне споразумение възможно най-бързо, за да може да стартира работата по модернизацията. Желанието на гръцките ВВС е първия модернизиран изтребител да е готов пред 2019 г. и всички самолети да бъдат обновени в рамките на около пет години.

Както отбелязва Kathimerini сроковете не изглеждат много реалистични и вероятно в името на намаляване на разходите гръцката страна ще се съгласи на по-нисък темп на модернизация през годините.

Гърция първоначално поиска оферта от САЩ за модернизацията на 123 броя F-16C/D. Цифрата, която САЩ дадоха в началото на есента бе $2,4 млрд. и включваше доста допълнително оборудване и въоръжение.

В последствие Гърция започна да преговаря за обновяванeто на 85 – 95 броя F-16 и се отказа от много от допълнителните доставки. Сега, по всичко личи, че броя на модернизираните изтребители ще е още по-малък.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30 или общо 155 изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се размина със стачките по Коледа
Следваща публикация
Ryanair се съгласява да признае профсъюзите
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Меню