Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

23 прочитания

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

“Трябва да модернизираме сухопътните си сили, които са гръбнака на нашите въоръжени сили. Някои части на нашите ВВС са вече обновени, а сухопътните войски не са модернизирани от десетилетия”, казва Петер Гаждош, военен министър на Словакия.

От няколко години Словакия проучва различни варианти за подмяна на своите модернизирани изтребители МиГ-29. През 2014 г. бе взето решение за преговори с Швеция за взимане на лизинг на Gripen C/D, през миналата година бе поискана оферта за покупка на шведския изтребител и бяха проучвани други варианти, включително нови и употребявани F-16.

Очакваше се тази есен словашкото правителство да вземе окончателно решение, но по думите на военния министър на страната това ще бъде отложено.

Словакия планира да отдели целево €6,5 млрд. до 2030 г. за модернизация на въоръжените си сили, като в първата половина на 2018 г. трябва да се обсъди и приеме стратегическия документ, който да регламентират разходите. Освен това се планира през 2020 г. разходите за отбрана да стигнат 1,6% от БВП, а до 2024 – 2%.

Решението обявено от военния министър Гаждош вече предизвика напрежение в управляващата в Словакия широка коалиция. Министърът на отбраната е от националистическата евроскептична партия SNS, но коалиционните партньори, лявата партия Smer на премиера Фицо и центристката Most, остро разкритикуваха това решение, като посочиха, че така се влиза в тежка зависимост от Русия.

Премиерът Роберт Фицо вече заяви на няколко пъти, че приоритетно трябва да се търсят европейски решения за отбраната на страната.

„Ако правителството и финансовото министерство ми гарантират пари за всички проекти, то съм готов да финализирам преговорите за нов изтребител и да подпиша сделка”, заявява Гаждош.

Шведската компания Saab е заявила за IHS Jane’s, че за сега не са получавали никаква официална информация от словашкото правителство за евентуално забавяне на процеса по избор. Gripen се смята за фаворит, поради желанието на Словакия да си сътрудничи с Чехия по поддръжката на изтребителната им авиация.

В последните две години Словакия поръча девет вертолета UH-60M Black Hawk от САЩ и два тактически транспортни самолета C-27J Spartan. Освен това правителството реши да задели €1,2 млрд. за покупка на нови бойни машини за пехотата.

Словакия има договор за поддръжка с РСК „МиГ” на 12-те си МиГ-29 до есента на 2019 г. Ако скоро не бъде избран нов изтребител договорът ще трябва да бъде удължен.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter
Следваща публикация
Ангола започва да получава Су-30
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Меню