Швейцария ще гласува на референдум за покупка на нов изтребител

26 прочитания

Швейцария ще проведе нов национален референдум по въпроса за развитието на военната си авиация. Този път въпросът ще бъде дали въобще да бъде купен нов изтребител за страната или не.

Федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта оповести на 9 март 2018 г., че швейцарските избиратели ще бъдат попитани дали одобряват планът за развитие на военновъздушни сили на страната, който включва покупка на нов многоцелев изтребител и инвестиция в зенитно-ракетни комплекси. За това трябва да бъдат похарчени около 8 млрд. швейцарски франка (около €6,8 млрд.).

През миналата година швейцарското правителство реши да инвестира в покупката на до 30 нови многоцелеви изтребители, покупка на нови ЗРК и удължаване на ресурса на наличните изтребители F/A-18C/D до 2030 г. Този план предвижда не по-късно от 2020 г. да бъде взето решение за това какъв нов изтребител да бъде купен.

Този път швейцарското правителство решава само да инициира референдум по темата за развитие на бойната авиация на страната. През май 2014 г. бе проведен референдум по въпроса за покупката на 22 изтребителя Saab Gripen E. Тогава малко над 53% от участниците в референдума отхвърлиха сделката. Референдумът тогава бе предизвикан от опозиционна партия.

Тогава населението отхвърли правителственият план заради нежеланието да се инвестира в отбрана и негативната кампания, която бе проведена срещу шведския изтребител. Референдумите в Швейцария имат задължителен характер. Негативният вот, обаче постави швейцарските ВВС в много сложна ситуация, тъй като те трябваше да продължат да залагат на все по-остаряващите леки изтребители F-5E/F.

Швейцарските ВВС експлоатират днес около 30 броя F/A-18C/D, както и около 22 броя F-5E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
За модернизация на F-35 ще бъдат вложени над $16 млрд. до 2024 г.
Следваща публикация
GlobalEye изпълни първи полет
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню