Швейцария ще гласува на референдум за покупка на нов изтребител

29 прочитания

Швейцария ще проведе нов национален референдум по въпроса за развитието на военната си авиация. Този път въпросът ще бъде дали въобще да бъде купен нов изтребител за страната или не.

Федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта оповести на 9 март 2018 г., че швейцарските избиратели ще бъдат попитани дали одобряват планът за развитие на военновъздушни сили на страната, който включва покупка на нов многоцелев изтребител и инвестиция в зенитно-ракетни комплекси. За това трябва да бъдат похарчени около 8 млрд. швейцарски франка (около €6,8 млрд.).

През миналата година швейцарското правителство реши да инвестира в покупката на до 30 нови многоцелеви изтребители, покупка на нови ЗРК и удължаване на ресурса на наличните изтребители F/A-18C/D до 2030 г. Този план предвижда не по-късно от 2020 г. да бъде взето решение за това какъв нов изтребител да бъде купен.

Този път швейцарското правителство решава само да инициира референдум по темата за развитие на бойната авиация на страната. През май 2014 г. бе проведен референдум по въпроса за покупката на 22 изтребителя Saab Gripen E. Тогава малко над 53% от участниците в референдума отхвърлиха сделката. Референдумът тогава бе предизвикан от опозиционна партия.

Тогава населението отхвърли правителственият план заради нежеланието да се инвестира в отбрана и негативната кампания, която бе проведена срещу шведския изтребител. Референдумите в Швейцария имат задължителен характер. Негативният вот, обаче постави швейцарските ВВС в много сложна ситуация, тъй като те трябваше да продължат да залагат на все по-остаряващите леки изтребители F-5E/F.

Швейцарските ВВС експлоатират днес около 30 броя F/A-18C/D, както и около 22 броя F-5E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
Следваща публикация
Q400 катастрофира в Непал
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню