Швейцария ще гласува на референдум за покупка на нов изтребител

29 прочитания

Швейцария ще проведе нов национален референдум по въпроса за развитието на военната си авиация. Този път въпросът ще бъде дали въобще да бъде купен нов изтребител за страната или не.

Федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта оповести на 9 март 2018 г., че швейцарските избиратели ще бъдат попитани дали одобряват планът за развитие на военновъздушни сили на страната, който включва покупка на нов многоцелев изтребител и инвестиция в зенитно-ракетни комплекси. За това трябва да бъдат похарчени около 8 млрд. швейцарски франка (около €6,8 млрд.).

През миналата година швейцарското правителство реши да инвестира в покупката на до 30 нови многоцелеви изтребители, покупка на нови ЗРК и удължаване на ресурса на наличните изтребители F/A-18C/D до 2030 г. Този план предвижда не по-късно от 2020 г. да бъде взето решение за това какъв нов изтребител да бъде купен.

Този път швейцарското правителство решава само да инициира референдум по темата за развитие на бойната авиация на страната. През май 2014 г. бе проведен референдум по въпроса за покупката на 22 изтребителя Saab Gripen E. Тогава малко над 53% от участниците в референдума отхвърлиха сделката. Референдумът тогава бе предизвикан от опозиционна партия.

Тогава населението отхвърли правителственият план заради нежеланието да се инвестира в отбрана и негативната кампания, която бе проведена срещу шведския изтребител. Референдумите в Швейцария имат задължителен характер. Негативният вот, обаче постави швейцарските ВВС в много сложна ситуация, тъй като те трябваше да продължат да залагат на все по-остаряващите леки изтребители F-5E/F.

Швейцарските ВВС експлоатират днес около 30 броя F/A-18C/D, както и около 22 броя F-5E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
Следваща публикация
Q400 катастрофира в Непал
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Омагьосаният кръг

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай…
Меню