Правителството удължи съвместния „ер полисинг” с Италия

19 прочитания

Правителството взе решение за удължаване на съвместната мисия по „ер полисинг” с ВВС на Италия до 1 ноември 2017 г. Решението бе взето на заседанието на Министерски съвет днес, 11 октомври 2017 г.

Правителственото решение фактически изменя това взето на 21 юни 2017 г. Като цяло, параметрите остават същите, но задачата по съвместен „ер полисинг” се удължава до 1 ноември и няма да приключи на 15 октомври, както се предвиждаше до сега.

Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов удължаването е по искане на италианската страна. Предложението е било направено от италианския началник на отбраната и одобрено от българския му колега генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

За съвместното изпълнение на задачите по усилване на въздушната охрана (ер полисинг) ВВС на Италия дислоцират в авиобаза Граф Игнатиево четири изтребителя Eurofighter Typhoon и до 110 души персонал. Машините пристигнаха на 7 юли и започнаха да носят дежурство от 15 юли 2017 г.

Италианските дежурни самолети изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворените врати във Враждебна
Следваща публикация
BAE Systems обяви нови поръчки за Hawk, но съкращава персонал
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

МО иска да ремонтира два L-39

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

Меню