Стартира българо-гръцко учение по „ер полисинг”

835 прочитания

Днес, 2 септември 2019 г., започна съвместното българо-гръцко учение „Green Bridge 2019”, с участие на сили и средства от Военновъздушните сили на България и Гърция. Това съобщиха от ВВС.

„Green Bridge 2019” се осъществява в изпълнение на „Плана за двустранно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за 2019 г.”, Споразумението между правителството на двете държави, относно презгранични операции за „ер полисинг” от 2013 г. и Техническото споразумение, между Министерството на отбраната на двете страни, относно презгранични операции за Air Policing от 2014 г.

Двустранното учение ще бъде проведено за периода от 02 до 05 септември 2019 г. и полетите, които ще бъдат осъществени ще са във въздушното пространство на двете държави. От българска страна ще участват изтребители МиГ-29, а от гръцка изтребители F-16C/D от 337-ма ескадрила в Лариса и военно-транспортни самолети C-27J Spartan.

Съгласно сценария, ще се извършва реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване.

Българските и гръцките бойни летци ще оперират от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции по контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство на България и Гърция с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост.

Основна цел на учението „Green Bridge 2019” е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на двете страни при провеждането на презгранични операции, при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. Ще бъде повишена подготовката на екипажите от 3-та авиационна база – Граф Игнатиево по изпълнението полетните задачи. Учението ще допринесе до подобряване на контрола на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България, които се осъществяват от Базата за командване, управление и наблюдение на ВВС. Ще бъде тренирана и повишена подготовката на разчетите на радиолокационните станции (РЛС) за водене на радиолокационно разузнаване и осигуряване с радиолокационна информация на пунктовете за управление на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
A380 се приземи в София след медицински проблем на борда
Следваща публикация
САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16
835 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Меню