Стартира българо-гръцко учение по „ер полисинг”

836 прочитания

Днес, 2 септември 2019 г., започна съвместното българо-гръцко учение „Green Bridge 2019”, с участие на сили и средства от Военновъздушните сили на България и Гърция. Това съобщиха от ВВС.

„Green Bridge 2019” се осъществява в изпълнение на „Плана за двустранно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за 2019 г.”, Споразумението между правителството на двете държави, относно презгранични операции за „ер полисинг” от 2013 г. и Техническото споразумение, между Министерството на отбраната на двете страни, относно презгранични операции за Air Policing от 2014 г.

Двустранното учение ще бъде проведено за периода от 02 до 05 септември 2019 г. и полетите, които ще бъдат осъществени ще са във въздушното пространство на двете държави. От българска страна ще участват изтребители МиГ-29, а от гръцка изтребители F-16C/D от 337-ма ескадрила в Лариса и военно-транспортни самолети C-27J Spartan.

Съгласно сценария, ще се извършва реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване.

Българските и гръцките бойни летци ще оперират от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции по контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство на България и Гърция с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост.

Основна цел на учението „Green Bridge 2019” е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на двете страни при провеждането на презгранични операции, при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. Ще бъде повишена подготовката на екипажите от 3-та авиационна база – Граф Игнатиево по изпълнението полетните задачи. Учението ще допринесе до подобряване на контрола на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България, които се осъществяват от Базата за командване, управление и наблюдение на ВВС. Ще бъде тренирана и повишена подготовката на разчетите на радиолокационните станции (РЛС) за водене на радиолокационно разузнаване и осигуряване с радиолокационна информация на пунктовете за управление на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
A380 се приземи в София след медицински проблем на борда
Следваща публикация
САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16
836 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков участва в разузнаване на времето над Шабла

Вторият ден от стрелбите на зенитния полигон на ВВС Шабла, започна с разузнаване на времето и оценка на метеорологичната обстановка в района на летище Балчик, както и на ЗП „Шабла“. Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков заедно с командирът на Базата за предно разполагане „Безмер“ полковник Валентин Иванов извършиха разузнавателен полет със самолет Су-25. Това съобщиха от ВВС.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

Откриват изложба в НВИМ посветена на бомбардировките на София

В 11,00 ч. утре, 14 ноември 2019 г. – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Национален военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“. Това съобщават от МО.

Меню