Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

59 прочитания

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

За агенцията от германското МО са потвърдили, че до края на годината ще има сериозно развитие по темата, но не дават повече подробности.

Източници на Reuters са заявили, че най-вероятно германското МО ще ограничи избора между две опции от четири в момента. От надпреварата ще отпаднат F-15 и F/A-18 Super Hornet, а в нея ще останат Eurofighter и F-35A.

Друг източник на Reuters съобщава, че в рамките на 2018 г. няма да има реално решение по темата, въпреки уверенията на германското правителство.

Въпреки, че правителството, включително и германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен сериозно фаворитизират покупката на още Eurofighter, за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado, страната все пак прави формално сравнение между различните опции.

Германия проучва поне три варианта – замяна на Tornado с един или с два различни типа, както и удължаване на живота на типа с още няколко години. През август обаче Германия поиска потенциалните доставчици да декларират, дали могат да направят доставките си преди 2025 г. Това илюстрира нарастващото притеснение на Германия, че няма да може да оперира достатъчно ефективно своите Tornado, след пенсионирането на типа във Великобритания, което се планира за догодина.

Основен фактор в избора на нов боен самолет може да се окаже способността на му да използва ядрено оръжие. Германия не е ядрена сила, но участва в програмата за ядрено споделяне в НАТО и има на територията си американски атомни бомби B61, които могат да се използват и от германските Tornado.

Според Reuters, една от опцията била да се купят 45 броя F-35A и още 75 броя Eurofighter, които освен Tornado да се използват и за замяна на най-старите Eurofighter, доставяни между 2003 и 2008 г.

Източниците на Reuters съобщават, че Германия още не е започнала процеса по сертификация на Eurofighter за използване на атомните бомби B61. Този процес можел да отнеме седем години и да струва над €700 млн.

Миналата седмица Lockheed Martin получи договор от Пентагона за интеграция на атомните бомби B61-12 на F-35A. Работата трябва да приключи през февруари 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи първия си вертолет H145M
Следваща публикация
Украйна купува въоръжени турски БЛА
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Меню