Как „Scorpion” стигна до устата на премиера

3K прочитания

В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.

„Не са втора ръка, защото има и нови! Като са много скъпи, има едни Скорпиони за 20 млн. евро! Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки за нови коли, какви взимаме – Шкоди, Фолксваген…“

Това изказване на премиера Бойко Борисов е направено пред журналисти на 18 септември 2017 г. Тогава той влезе в диалог на висок тон с репортерите, които го засипваха с въпроси по отношение придобиването на нови бойни самолети за ВВС. Конкретното му изказване бе провокирано от въпросите за голямата възраст на предлаганите употребявани F-16 и високата цена на новопроизведените машини от същия тип.

Но какви са тези Скорпиони? Отговорът е прост – единственият боен самолет с такова име в момента е двудвигателният разузнавателно-ударен самолет Scorpion на американската корпорация Textron.

Това веднага поражда два други въпроса – случайно ли премиерът споменава точно този тип и как е разбрал за него?

Всъщност през септември министър-председателят Борисов е направил поне още две подобни изказвания пред медии.

„Чувам, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Аз с моя приятел, опонент и хейтър в правителството, Дончев, много споря на тази тема – кое налага да купим най-скъпия възможен самолет, най-скъпия възможен вертолет и най-скъпия възможен изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации, те купуват Дачии, Шкоди, Фолксваген. Не се хвърлят на Мерцедеси и Пасати. Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата и модерна възможна военна техника? Значи друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват по-малко пари.“

Това е изказване на Борисов пред младежката организация на ГЕРБ от 2 септември 2017 г. Тук той не назовава модел, но отново говори за търсенето на по-евтини бойни самолети и отново използва автомобилната аналогия. Тук трябва да отбележим, че опциите, които разглеждаше България в процедурата за избор на многоцелеви изтребител, далеч не са най-скъпите, а точно обратното – това в момента са най-евтините варианти за придобиване на свръхзвуков многоцелеви боен самолет с НАТО съвместимост.

„Ще купим самолети, ще ремонтираме старите, но няма да стане днес. Има и по-евтини самолети, пак нови, но от по-нисък клас.“

А това е изказване на премиера от 19 септември 2017 г. Отново не се назовава модел, но се говори за нови бойни самолети, но от по-нисък клас.

Така може да се заключи, че изказването на премиера Борисов за „едни Скорпиони“ не е случайно, а е плод на подадена (явно в точното време) на министър-председателя конкретна информация за типа, неговите възможности, а както изглежда, и цени.

Но откъде премиерът е запознат с този малко известен самолет, който все още не се намира в серийно производство?

Датата е 24 юни 2015 г. – един горещ летен ден. В авиобаза Граф Игнатиево до Пловдив се провежда презентация на самолета Textron Scorpion. Първият и тогава единствен прототип на машината се е приземил у нас ден по-рано, а преди това тя е била представена на авиосалона в Бурже, Париж. На презентацията присъстваха тогавашният заместник-министър на отбраната Десислава Йосифова и тогавашният командир на ВВС генерал-майор Румен Радев.

Сред присъстващите се откроява Илия Налбантов, който разпалено разяснява качествата на презентирания Scorpion на неколцината присъстващи авиационни журналисти и фотографи. Само девет дни по-рано той е бил уволнен от поста му началник на кабинета на министъра на отбраната, който той заема от есента на предишната година, когато е назначен от служебния министър Велизар Шаламанов. Тогавашният военен министър Николай Ненчев не дава обяснение за уволнението и бързо назначава на мястото на Налбантов актрисата Валерия Кардашевска.

АЕРО изпрати запитване до МО за това, в какво качество е присъствал Налбантов на въпросната презентация. Оттам ни отговориха, че към 24 юни 2015 г. Налбантов е заемал длъжността главен експерт в отдел „Търговски дружества и отбранително-мобилизационна подготовка“ на МО и е бил командирован в съответствие с изпълнението на служебните му задължения.

През май 2017 г. настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов отново назначава Илия Налбантов за началник на кабинета си, на която позиция той остава в момента.

Източници на АЕРО посочват, че и сега Налбантов продължава да се изказва ласкаво за самолета Textron Scorpion, като дори в неформален разговор с военното аташе на САЩ е настоял американската страна да се активизира за предлагането на точно този модел, а след това е разказвал нашироко за въпросния разговор.

Аспирациите на Налбантов към самолета Scorpion се потвърждават и от негова публикация от преди две години. В брой 30 на бюлетина на сдружението „Джордж Маршал“, издаден през 2015 г., Налбантов, който е посочен и като редактор на изданието, освен че е програмен директор на сдружението, публикува статията „Българската бойна авиация – между Сцила и Харибда“. В нея той защитава тезата, че България трябва да купи боен самолет, чиято цена за експлоатация и придобиване да е достатъчно ниска, за да може да се осигури достатъчна подготовка на летците при наличието на ограничен бюджет.

Според Налбантов логиката изисква преди покупката на нов многоцелеви изтребител да се подмени паркът от учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Представена е таблица, която показва, че цената на летателен час за Scorpion е най-ниска в сравнение с цената на чешкия L-39ZA и италианския M-346. След това се развива тезата, че освен учебния вариант на самолета може да бъде закупен и неговият боен вариант, чиято авионика можела да се уеднакви с тази на евентуалния многоцелеви изтребител, който България ще закупи. От своя страна това ще позволи на самолета Scorpion да изпълнява някои спомагателни задачи на по-ниска цена.

Статията може да бъде прочетена тук.

Интересно е да се отбележи, че на презентацията от 24 юни 2015 г. представителите на Textron рекламираха продукта си именно като заместник на сега експлоатираните учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, който може да се използва както за учебни цели, така и за изпълнение на разузнавателни, наблюдателни, патрулни и ударни задачи.

Възможно ли е интересът на премиера Борисов към Scorpion да е предизвикан от началника на кабинета на военния министър? Теоретично е възможно, но на практика няма как да знаем кой е запознал министър-председателя с въпросната опция и как му е представена тя, така че той да говори директно и индиректно за нея. Трябва да отбележим, че военният министър Красимир Каракачанов не прави изказвания по темата за „евтин боен самолет”, а се ограничава само с заявления, че новият ни изтребител трябва да е задължително нов.

Известно е, че във ВВС няма официален интерес към покупката на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет, още по-малко за търсене на подобна многоцелевиа платформа като Scorpion. Логично, няма и подобна програма за превъоръжаване.

От друга страна, ако анализираме думите на премиера, излиза, че според него покупката на един нов боен самолет от по-нисък клас, но с по-ниска цена е алтернатива на покупката на многоцелеви изтребител. Отново няма как да знаем дали това са просто някакви „хвърчащи” идеи, които Борисов изказва гласно, или политическото ръководство на армията вече планира да зачеркне изцяло покупката на нови изтребители за сметка на нещо от рода на Scorpion.

Премиерът е по-скоро прав, когато казва, че единичната цена на Scorpion е около €20 млн. и тя е в пъти по-ниска от тази на многоцелеви изтребител от типа на Gripen или F-16. Съвсем отделен е въпросът, каква точно работа ще ни свърши платформа като Scorpion.

Самолетът е дозвуков и не покрива минималните изисквания на НАТО за платформа за изпълнение на мисията „ер полисинг” – те са за свръхзвуков изтребител с форсажен двигател и радиолокационна станция. Така става немислимо самолетът да може да се използва за охрана на въздушното ни пространство в рамките на системата за ПВО и ПРО на НАТО.

Използването му за учебни задачи е възможно, но в момента ВВС разполагат с относително нормално работеща система в лицето на витловите самолети Pilatus PC-9M и реактивните L-39ZA. Разбира се, възможно е Scorpion да бъде взет, за да изпълнява ударни задачи, както и задачи по патрулиране и наблюдение от въздуха, където може да допълни и замени Су-25.

В заключение, не е трудно да си представим, че политическото ръководство на армията може да предложи един такъв половинчат вариант, в който задачата по „ер полисинг” се оставя в ръцете на МиГ-29 (независимо дали е в настоящия си вид, или в някакъв модернизиран такъв) и да се търси нова платформа, която може да поема ударните и разузнавателните задачи, както и да бъде използвана за пилотско обучение. Така хем ВВС ще бъдат обновени, хем разходите ще бъдат значително по-ниски от тези при покупката на многоцелеви изтребител. Точно и за нещо такова намеква премиерът Борисов.

В този (засега хипотетичен) сценарий Textron Scorpion би бил потенциален кандидат, но далеч не е единствената опция, защото има конкурентни машини с по-високи летателно-тактически характеристики и богат набор от въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи самолети, първа война
Следваща публикация
Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню