Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159

84 прочитания

Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody е предложила сериозна модернизация за леките бойни самолети L-159, които се експлоатират от чешките ВВС. Това съобщава IHS Jane’s.

Предложената на чешките ВВС модернизация, включва нов пакет авионика, софтуерен ъпгрейд на радара Grifo, целеуказващ контейнер, система за РЕБ, ново крило, което има резервоари в себе си и точки за поставяне на ракети „въздух-въздух” в краищата му (вместо резервоари), непребираема щанга за дозареждане във въздуха, пилотска кабина съвместима с очила за нощно виждане и нашлемна изобразяваща система.

От компанията съобщават, че този стандарт може да се използва както за модернизиране на съществуващи L-159, така и при производство на нови самолети. Обновяването ще позволи на самолета да оперира и в среда с по-високо ниво на заплаха и ще подобри способностите на проектираната в средата на 90-те платформа.

Чешките ВВС в момента оперират с 16 броя бойни L-159A и пет двуместни учебно-бойни L-159T1. Иракските ВВС оперират с 12 бойни и два двуместни.

За чешките ВВС в момента се модернизират петте L-159T1 до стандарта T2 и се строят три нови машини до същия стандарт. Те имат четири многофункционални цветни дисплеи с размер 7х5 инча на мястото на стартите с размер 54х4 инча, нов радар Grifo и ново крило с резервоари в него.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing
Следваща публикация
C919 изпълни втория си полет
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две чешки компании искат да ремонтират двигателите на българските L-39

Чешките компании LOM Praha и Aero Vodochody са подали документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се вижда от протокола на работата на комисията, който бе публикуван днес, 11 април 2018 г.

Чешкият път в обучението

Чехия има уникална система за военно летателно обучение, работеща добре вече 14 години. Тя съществува извън рамките на ВВС или военното министерство, защото е дъщерна компания на основния държавен авиоремонтен завод в страната – LOM Praha (ЛОМ Прага). Въпреки, че е цивилно предприятие със 100% държавна собственост, тя е под строг контрол и работи в тясно взаимодействие с военното министерство и ВВС на страната.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню