Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

10 прочитания

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

„Моето голямо желание е, до края на годината да сключим договор за нов изтребител, защото имаме две години доставка и за да се достигне оперативна готовност с тях, трябват още три години. Така, през това време ще трябва да разчитаме на сегашните си самолети, за да изпълняваме декларираните задачи”, заяви генерал Боцев.

Шансът за сключване на договор в рамките на годината, обаче е практически нулев, предвид това, че процедурата е почти в самото си начало и дори няма одобрен инвестиционен проект от правителството и парламента. Преди месец МО съобщи, че проектът ще влезе в Народното събрание в рамките на април, но месецът изтече без практическо развитие.

Началникът на отбраната каза, че очаква съвсем скоро да се сключат конкретни договори за поддръжката на МиГ-29 и да започне техния ремонт.

Запитан, дали очаква до края на годината да полетят всички български МиГ-29, генерал Боцев отговори така:

„Не очаквам до края на годината да се вдигнат всички МиГ-29, но очаквам да има достатъчно самолети за осигуряване на нальот и нашите пилоти да са готови да поддържат нормално мисията „ер полисинг”.

Свързани теми

Предишна публикация
Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май
Следваща публикация
ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание

На 20 септември 2017 г. се състоя шестото и последно заседание на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет. На заседанието бе обсъден окончателния доклад за работата на комисията.

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Меню