Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

9 прочитания

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

„Моето голямо желание е, до края на годината да сключим договор за нов изтребител, защото имаме две години доставка и за да се достигне оперативна готовност с тях, трябват още три години. Така, през това време ще трябва да разчитаме на сегашните си самолети, за да изпълняваме декларираните задачи”, заяви генерал Боцев.

Шансът за сключване на договор в рамките на годината, обаче е практически нулев, предвид това, че процедурата е почти в самото си начало и дори няма одобрен инвестиционен проект от правителството и парламента. Преди месец МО съобщи, че проектът ще влезе в Народното събрание в рамките на април, но месецът изтече без практическо развитие.

Началникът на отбраната каза, че очаква съвсем скоро да се сключат конкретни договори за поддръжката на МиГ-29 и да започне техния ремонт.

Запитан, дали очаква до края на годината да полетят всички български МиГ-29, генерал Боцев отговори така:

„Не очаквам до края на годината да се вдигнат всички МиГ-29, но очаквам да има достатъчно самолети за осигуряване на нальот и нашите пилоти да са готови да поддържат нормално мисията „ер полисинг”.

Свързани теми

Предишна публикация
Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май
Следваща публикация
ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Меню