Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли

781 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обеща, че договорът за покупка на осем F-16 Block 70 ще бъде подписан до края на юли 2019 г. Това заяви той днес, 11 април, на конференция по случай 15-тата годишнина на членството на България в НАТО, организирана от „Атлантическия клуб”.

По време на изказването си, Запрянов акцентира, че България влага сериозни усилия в превъоръжаването си и обясни, че покупката на изтребителите F-16 Block 70 е на финалната права. Заместник-министърът каза, че между 6 и 10 май българска делегация ще бъде в САЩ, където ще води преговори по сделката, като целта е да се оформят нейните параметри.

Според Запрянов, договорът трябва да бъде подписан и ратифициран от Народното събрание преди неговата лятна ваканция, която стартира на 31 юли 2019 г.

Цветан Цветанов, вторият човек в ГЕРБ, първи обеща, че до средата на годината ще има подписан и ратифициран договор за покупката на изтребители F-16. В последствие, със същия срок се ангажира и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Изказването на Запрянов породи коментар от страна на полковник (о.р.) Димитър Стоянов в профила му в социалната мрежа Facebook:

“Щели сме да преговаряме за F-16 през май месец според г-н Запрянов, а г-жа Захариева каза, че водим в момента преговори! И как ще водим преговори като сделката не е минала през Конгреса на САЩ, а България не е получила LOA (писмо с оферта) в отговор на изпратения LOR (писмо с искане за оферта)? Г-н Запрянов спокойно можеше да го каже на високотехнологичен език, че отиват да редуцират.
Време разделно е настанало и всеки трябва да отговаря за това, което е сътворил!”

Действително, в последните седмици различни представители на правителството ту казват, че се водят преговори, ту че преговорите предстоят. България изпрати LOR на 22 февруари 2019 г. и предвид сроковете за изготвянето му от Пентагона, трябва да получим обвързваща оферта в края на май или началото на юни.

Намекът на Стоянов, който в момента е главен секретар на Президентството, че е възможно България да коригира искането си за оферта е разбираем, предвид клетвите на управляващите, че сделката ще се вмести в първоначалния бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС и индикациите, че това, което България е поискала ще струва доста повече.

На конференцията се изказа и президента на „Атлантическия клуб” Соломон Паси, според който приключването на сделката за F-16 била историческа задача на настоящото правителство, която била измерима с членството на България в НАТО и договора за американските бази в България.

Свързани теми

Предишна публикация
Събития в цялата страна по случай 12 април
Следваща публикация
Правителството прие решение за откриване на ВВВУ
781 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Меню