Министър Каракачанов не иска да бърза с новия изтребител

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за пореден път заяви, че не желае да се бърза с покупката на нов изтребител и че трябва да се влагат повече пари в поддръжката на наличните МиГ-29 и Су-25. Това каза той в интервю за сайта „Блиц”.

Каракачанов заявява, че според президента Радев че процесът трябва да се движи много по-бързо, докато той е на мнението, че трябва да се движи внимателно, без да се бърза и да се мисли за максималната изгода на България, с използване на българския военно-промишлен потенциал.

Военният министър отново заявява, че ще чака заключението на парламентарнатa комисия за проверка на процедурата по покупка на нов боен самолет и отбелязва, че вече е дал в Министерски съвет предложение за започване на преговори с държавите предложили оферти. Това предложение явно ще чака решенията на Народното събрание.

Каракачанов заявява и че за 1,5 млрд. ще се купи базов изтребител и цената на проекта ще достигне 4 млрд. лева тъй като трябва да се купят още изтребители за пълна ескадрила, плюс въоръжение. Не е ясно на какво се базират изчисленията на министъра и дали отчитат факта, че офертите в момента са по-ниски от максималния бюджет от 1,5 млрд. лева.

Министърът на отбраната казва още, че от 15 налични МиГ-29, летят осем, като на три от тях скоро изтичат различни технически ресурси. От 14-те Су-25, който Каракачанов определя като „перфектен бомбардировач” летели четири.

Каракачанов заявява, че трябва да се мисли за поддръжката на тези бойни самолети, но не дава ясен отговор как това ще си съжителства с покупката на нов изтребители и до кога и как ще се поддържат МиГ-29 и Су-25. Преди няколко седмици стана ясно, че министърът е търсил руска експертна помощ за изчисляване на бъдещата поддръжка на бойните ни самолети съветско производство.

Свързани теми

Предишна публикация
Българският Ми-17 продължава да гаси пожари в Македония
Следваща публикация
Тодор Тагарев е уволнен от Института по отбрана, заради опит за подмяна на изискванията по новия изтребител
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Меню