Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

6 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Министър Каракачанов щял да предложи процедурата да се стартира от момента с даването на оферти, като щяло да бъдат поискани оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия, които да се конкурират с офертата за нови Gripen C/D. Каракачанов не се ангажира с конкретни модели за които ще се търсят оферти и обясни, че това е работа на ВВС.

Министърът на отбраната вече многократно заявява, че желае ВВС да се оборудват с новопроизведени изтребители.

От изказването на военния министър не става ясно дали ще се пише нов инвестиционен проект, който да минава през Парламента, нови изисквания и съответно нова методика за оценка на офертите или просто ще се поискат нови оферти, които да минат през същата матрица. Вероятно това ще се изясни, когато се внесе предложението му в Министерски съвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България
Следваща публикация
Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Меню