Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

7 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Министър Каракачанов щял да предложи процедурата да се стартира от момента с даването на оферти, като щяло да бъдат поискани оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия, които да се конкурират с офертата за нови Gripen C/D. Каракачанов не се ангажира с конкретни модели за които ще се търсят оферти и обясни, че това е работа на ВВС.

Министърът на отбраната вече многократно заявява, че желае ВВС да се оборудват с новопроизведени изтребители.

От изказването на военния министър не става ясно дали ще се пише нов инвестиционен проект, който да минава през Парламента, нови изисквания и съответно нова методика за оценка на офертите или просто ще се поискат нови оферти, които да минат през същата матрица. Вероятно това ще се изясни, когато се внесе предложението му в Министерски съвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България
Следваща публикация
Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Щурмовиците Су-25 са приземени

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Меню