Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

39 прочитания

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Германското военно ведомство е отговорило писмено на въпрос на германски депутат относно бъдещето на бойната авиация на страната. В отговорът се посочва още, че Eurofighter се смята за зрял боен самолет, за разлика от някои от алтернативи, вероятно визирайки се F-35. Германското МО признава, че стратегическите документи на страната препоръчват експлоатация на два отделни типа бойни самолети, но и че те нямат задължителен характер.

„Евентуалната покупка на допълнителни Eurofighter ще подсигурят запазването на експертните възможности за строеж на изтребители в Европа и Германия в частност, което е от изключителна важност и дава добавена стойност за нашата страна”, се казва още в отговора.

Още през декември 2017 г. стана ясно, че Германия ще заложи на Eurofighter в ролята му на заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado, който трябва да започне да се сваля от въоръжение през 2025 г. По-рано през миналата година командващият Луфтвафе заяви, че предпочита F-35 за заместник на Tornado, но германското правителство се разграничи от тази позиция.

Окончателното решение за подмяната на Tornado ще бъде взето след съставянето на редовно правителство в Германия. Договорът за доставка на Eurofighter трябва да бъде подписан до 2021 г. за да могат да започнат доставките през 2025 г.

Германската позиция за запазване на производството на Eurofighter идва в светлината на започване на генерална промяна в отбранителната политика на Европейския съюз и призивите за минимизиране на разходите по отбрана, които отиват в страни извън Съюза. САЩ вече се изказаха, че трябва да продължат да играят сериозна роля на европейския отбранителен пазар.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция ще купи три нови самолета за РЕБ
Следваща публикация
Русия призна за сирийската командировка на Су-57
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…
Меню