Китай получи още пет Су-35

35 прочитания

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Прелитането е било осъществено от Комсомолск на Амур, където се намира авиационния завод Гагарин, в който се сглобява Су-35, до авиобаза Суиши в южната провинция Гуандун. Петте изтребители са прелетели водени от транспортен самолет Ил-76ТД-90 на авиокомпания „Волга-Днепр” (регистрация RA-76952).

Така в момента Китай разполага с 14 от поръчаните през ноември 2015 г. 24 изтребителя. Първите четири машини бяха предадени на 25 декември 2016 г., а следващата партида от пет самолета на 3 юли 2017 г.

В Китайските народноосвободителни ВВС изтребителите Су-35 са на въоръжение в 6-та авиационна бригада от състава на 2-ра авиационна дивизия, която до момента бе въоръжена с изтребители Су-27СК.

Производството на Су-35 за 2017 г. е в рамките на 20 самолета, които по равно са поделени между Китай и руските ВКС. По план, догодина Китай трябва да получи последните 10 изтребителя от договора.

Китай стана първия експортен клиент на Су-35. През 2019 г. се очаква да се започнат доставките за Индонезия.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus се цели в 700 доставки през тази година
Следваща публикация
Сърбия преговаря за още Ми-17
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Меню