Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M

65 прочитания

Airbus е изплатил €80 млн. под формата на неустойки заради забавянията по програмата A400M Atlas. Това става ясно от тримесечния отчет на компанията, който бе публикуван днес, 31 октомври 2017 г.

Неустойките са изплатени през третото тримесечие на тази година, като в същото време компанията продължава да води диалог с клиентите си за справяне с проблемите около A400M.
С платените €80 млн., неустойките около A400M, които са платени само през тази година достигат €150 млн.

В същото време през първите 9 месеца на годината са доставени общо 12 броя A400M, с един повече в сравнение със същия период на миналата година. В края на септември бе доставен и 50-ия сериен A400M, който се озова в състава на германските ВВС.

От Airbus обясняват, че схемите за доставка на готовите самолети все още се уточняват, като в същото време текат и дискусии за справяне с техническите недостатъци на A400M и неотговарянето на предварителните технически задания на клиентите. Европейският самолетостроител отбелязва, че все още има сериозни трудности с намиране на нови експортни клиенти, поради високите цени, ниската ефективност на производството и намалената пазарна ниша за този тип самолети.

До момента са доставени 52 серийни A400M, от тях 16 са във Великобритания, 13 в Германия, 11 във Франция, пет в Турция, четири в Малайзия и два в Испания. Има за изпълняване още 122 поръчки, като Белгия и Люксембург не са получили все още първите си самолети.

A400M изпълни първия си полет на 11 декември 2009 г. По това време програмата се движи с около три години закъснения и няколко милиарда евро преразход. Машината влиза в експлоатация през септември 2013 г. в състава на френските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния взима и UH-1Y и подписва за 60 нови вертолета от три типа
Следваща публикация
Румъния взима H215M
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО иска да ремонтира единствения Ан-30

Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 от състава на българските ВВС. Оферти могат да се подават до 28 януари 2019 г.

Меню