Румъния взима и UH-1Y и подписва за 60 нови вертолета от три типа

58 прочитания

Румънските ВВС ще вземат на въоръжение UH-1Y, а страната съвсем скоро ще подпише три отделни договора за общо 60 новопроизведени вертолета. Това съобщи румънския министър на отбраната Михай Фифор.

Румънският военен министър е заявил, че съвсем наскоро е била получена оферта от американския вертолетостроител Bell Helicopter за доставка на общо 45 новопроизведени вертолети. 24 от тях ще са щурмовите машини AH-1Z Viper, останалите са двудвигателните транспортни вертолети UH-1Y Venom.

Още през август Румъния заяви, че ще купи щурмови вертолети AH-1Z, които ще бъдат сглобявани по лиценз в страната. Още тогава се подозираше, че освен AH-1Z ще се купят и транспортните машини UH-1Y, поради това, че те имат 84% еднакви части, системи и агрегати.

Не е ясно каква ще е цената на тази сделка, нито сроковете за доставка на машините.

В същото време Фифор е уточнил, че бройките поръчани H215M ще бъдат точно 15, като сделката там трябва да се финализира съвсем скоро и да се внесе авансовата вноска за първите четири вертолета. В началото на седмицата за първи път бе обявено, че северната ни съседка ще купи този тип вертолети. Машините от този модел ще се сглобяват в завода на IAR в Брашов и първият трябва да е готов догодина.

Румъния търси пълна подмяна на вертолетния си парк, който възлиза на около 60 вертолета IAR 330 от състава на ВВС и ВМС, като част от машините са от въоръжената версия IAR 330 SOCAT.

Въоръжените сили искаха изцяло унифициран парк от AH-1Z и UH-1Y, но правителството не искаше да изпуска предложението на Airbus Helicopters за сглобяване на лиценз на H215M и осигуряване на работа в Брашов покрай други проекти на европейския вертолетостроител и затова настояваше и за покупка на H215M. Така се стига до своеобразно соломоновско решение. H215M ще бъдат пласирани и на МВР на страната, но бройките са неизвестни.

Румъния ще стане първият експортен клиент на UH-1Y. Моделът е на въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ от 2008 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Корозия по F-35A е спряла доставката на изтребителя за месец
Следваща публикация
Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Меню