Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

109 прочитания

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път се възмущаваше от покупката на самолети и вертолети за ВВС, докато даваше странни идеи за тяхното използване, които най-вероятно никога няма да се изпълнят.

Разсъжденията започват от обсъждането на точка 10 на дневния ред, която одобрява 19,9 млн. лева за техническата поддръжка на изтребителите МиГ-29.

„Искам да се съберем с военния и с финансовия министър най-скоро, защото се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.
Нещо повече – купени са 12 „Кугър“-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват… И не мога да си обясня, министър Радев, защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три „Пантер“-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три „Спартан“-а – самолети, но също транспортни. Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация?”, заявява премиерът.

Борисов продължава с откровенията си, като заявява, че от 12 налични вертолета AS 532AL Cougar летят едва четири , а това било поради скупа поддръжка. Премиерът повтори и вече широко известния факт, че от три C-27J Spartan лети един, като и той спира след Нова година.

„Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции”, дълбокомислено разяснява Борисов.

Според Борисов, след като имало 12 съвременни транспортни вертолета е трябвало да се помисли дали Министерство на здравеопазването да не вземе два – три от тях и да ги използва за собствените си задачи.

„Но така или иначе, Горанов, ми се иска до края на годината да подпишем договори за поддръжка, да платим поне по това, което имаме. Защото всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан“-ите и хеликоптерите. Затова, да видим какви са ни възможностите и до края на годината да се направи”, казва в заключение премиерът.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев казва, че това му се струва добра идея, защото имало идея за вкарване в „Спешна помощ” на два вертолета, но нямало пари за това. На това изказване премиера Борисов му отговаря, че не два, а ако иска три ще получи, но първо трябва да се ремонтират.

Военният министър Красимир Каракачанов казва, че това няма да намали разходите за поддръжка, но щяло да помогне за по-целесъобразно използване и да дава повече нальот на пилотите, което според него е разсъждение в правилната посока.

Вицепремиерът Томислав Дончев казва, че военните вертолети няма смисъл да се дават на друго ведомство, а да се направи рамков договор с Министерство на здравеопазването за една или две машини, които да се използват за транспортиране на пациенти.

Дончев също поставя и въпроса за поддръжката на вертолетите Ми-17, като отбелязва, че МВР ги използва за гасене на пожари и че трябвало и там да са изяснени отношенията документално.

„Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво”, казва в заключение премиерът Борисов.

След него се изказва и министър Ананиев, който отбелязва, че ако вертолетите се ползват за медицински цели трябва да се предвиди и медицинска екипировка за тях.

Трудно е да се коментират изказванията в Министерски съвет, тъй като са изпъстрени със странно възприемане на целите и задачите на въоръжените сили и явно не добра информираност на членовете на съвета.

Като цяло, премиерът Борисов подхваща любимата си тема с покупките на самолети Spartan и вертолети Cougar и Panther. Тази тема той я върти, с повод и без повод, по време на цялото си управление, което вече надхвърля седем години в рамките на три отделни мандата.

Въпреки, че сделката за транспортните самолети Spartan е сключена от кабинета „Станишев”, а тази за вертолетите на Eurocopter (днес Airbus Helicopters) от кабинета „Сакскобурготски”, отговорността за поддръжката на машините се пада на политическото ръководство на армията. Така учудването на премиера Борисов, че тези машини не се поддържат до голяма степен се дължи на кабинети под негово ръководство.

Най-шокиращото изказване на министър-председателя е свързано с това, че въпросната летателна техника „няма функции”. Борисов явно не е запознат, че във въоръжените сили не разчитат само на техника, която има чисто бойни функции, но за действията им разчитат и на транспортни средства.

В същото време, самолетите Spartan и вертолетите Cougar и Panther много често летят в интерес на Сухопътни войски и Военноморските сили, чийто действия те осигуряват. Не е за пренебрегване, че тези машини много често летят и по задачи в интерес на други министерства, както и при задачи в помощ на населението.

Тези факти би трябвало да са добре известни на военния министър Красимир Каракачанов, но той не взима думата за да защити функционалността на обсъжданата авиационна техника. Интересно е, че по време на първия си мандат премиерът Борисов активно летеше нерегламентирано с вертолетите Cougar и самолетите Spartan, като машините продължават да се използват и сега за правителствени задачи, но вече по установен ред.

Идеята за даване на вертолети Cougar на здравното министерство е по-скоро евтин популизъм, отколкото нещо, което реалистично може да се приложи в работеща форма у нас.

Първо и най-важно, Министерство на здравеопазването има концепция за създаване на мрежа от вертолети за спешна медицинска помощ (HEMS). За да се изпълнява тази задача българските Cougar трябва да се преработят (нещо, което правилно се усеща от здравния министър), а екипажите им да преминат съответната подготовка. Не само това, но и за ефективно покриване на България трябва да се създадат няколко площадки (поне пет, но в идеалния случай седем) из страната, на които да се поддържа непрекъснато дежурство с вертолет за HEMS. Освен това вертолетите за HEMS обикновено са значително по-малки от наличните Cougar, тъй като те са предназначени за превоз на един пациент и съответното оборудване.

Така за създаване на ефективна мрежа от вертолети за спешна медицинска помощ ще се искат поне пет – шест броя Cougar, а не два – три, колкото великодушно премиера Борисов отпуска, като не е ясна каква ще е цената за преоборудването им.

В същото време тези вертолети би трябвало да тренират за съвсем други задачи, в рамките на способностите на въоръжените ни сили, но както вече многократно демонстрира премиерът Борисов, армията въобще не му е на сърце.

Освен това, реално цялата налична авиационна техника може да се използва (и се използва често) за задачи в интерес на МВР и здравното министерство, като това нещо е регламентирано със серия от заповеди на военния министър, решения на Министерски съвет и най-важното, съвместна тристранна заповед на премиер, военен и вътрешен министър от 2011 г.

Не е ясно от къде идва сумата от 130 млн. лева, която премиерът Борисов цитира за поддръжка на авиационната техника и какво се съдържа в нея. Вече стана ясно, че Leonardo иска малко над €17 млн. за четиригодишен договор за техническа поддръжка за самолетите Spartan.

Малко е вероятно, че до края на годината ще има реално раздвижване по техническата поддръжка на самолетите Spartan и вертолетите Cougar и Panther, така че сегашните думи на премиера трябва да се приемат, като евтин опит за туширане на общественото възмущение около приземяването на военната авиация, от който опит дори и да произлезе нещо конкретно (например пари за договора за Spartan), това едва ли ще стане в оставащите до края на годината три седмици.

Също е добре да се отбележи, че докато премиерът Борисов с мъка говори за парите, които трябва да се отделят за въоръжените сили, на същото заседание на Министерски съвет ударно и предпразнично бяха гласувани над 700 млн. лева за различни бюджетни пера, включително и близо 520 млн. лева за пътно строителство. Това са парите от бюджетния излишък, които правителството традиционно раздава в последните седмици на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството предлага нови такси на летище София
Следваща публикация
Италия поръчва още AW139
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Мианмар купува Су-30

Русия ще достави на Мианмар шест тежки двудвигателни изтребителя Су-30. Договореността е била постигната по време на визитата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Меню