Румъния взима H215M

32 прочитания

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Решението за това бе обявено от румънския министър на отбраната Михай Фифор, след среща с премиера на страната Михай Тудосе, министърът на финансите Джордже Симон и представители на Airbus Helicopters.

„Отдавна разговаряме с Airbus Helicopters за партньорство чрез завода IAR в Брашов. Ние се интересуваме от партньорство с компании, които искат да инвестират в нашата икономика, а не просто да ни продават въоръжение”, заявява Фифов.

Вертолетите H215M ще се сглобяват в Брашов, като се очаква първата машина да е готова догодина. Румъния тепърва ще преговаря за количествата и цените на които ще бъдат поръчвани вертолетите от този тип.

Предполага се, че на първо време ще бъде поръчана серия от 16 вертолета, но в перспектива количеството може да се утрои.

През август 2017 г. Airbus Helicopters и румънското правителство подписаха споразумение, според което всички бъдещи поръчки на H215M предназначени за Румъния ще се изпълняват от завода в Брашов. От европейския вертолетостроител са гарантирали и натоварване на Брашов и при изпълнение на поръчки за други клиенти.

H215M е новото означение на AS 532 Cougar, което бе прието след масовото ребрандиране в Airbus Helicopters (преди това Eurocopter).

Румънските ВВС и ВМС експлоатират общо около 60 броя IAR 330 (лицензна версия на SA 330 Puma), като част от машините са въоръжени. Машините са произвеждани през 80-те години на миналия век и от известно време Румъния разглежда опции за замяната им. В същото време авиационното звено към румънското МВР експлоатира известен брой Ми-8 и Ми-17, които се използват за разнообразни задачи, включително търсене и спасяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M
Следваща публикация
Турция се отказа да строи регионални самолети
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню