Румъния взима H215M

17 прочитания

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Решението за това бе обявено от румънския министър на отбраната Михай Фифор, след среща с премиера на страната Михай Тудосе, министърът на финансите Джордже Симон и представители на Airbus Helicopters.

„Отдавна разговаряме с Airbus Helicopters за партньорство чрез завода IAR в Брашов. Ние се интересуваме от партньорство с компании, които искат да инвестират в нашата икономика, а не просто да ни продават въоръжение”, заявява Фифов.

Вертолетите H215M ще се сглобяват в Брашов, като се очаква първата машина да е готова догодина. Румъния тепърва ще преговаря за количествата и цените на които ще бъдат поръчвани вертолетите от този тип.

Предполага се, че на първо време ще бъде поръчана серия от 16 вертолета, но в перспектива количеството може да се утрои.

През август 2017 г. Airbus Helicopters и румънското правителство подписаха споразумение, според което всички бъдещи поръчки на H215M предназначени за Румъния ще се изпълняват от завода в Брашов. От европейския вертолетостроител са гарантирали и натоварване на Брашов и при изпълнение на поръчки за други клиенти.

H215M е новото означение на AS 532 Cougar, което бе прието след масовото ребрандиране в Airbus Helicopters (преди това Eurocopter).

Румънските ВВС и ВМС експлоатират общо около 60 броя IAR 330 (лицензна версия на SA 330 Puma), като част от машините са въоръжени. Машините са произвеждани през 80-те години на миналия век и от известно време Румъния разглежда опции за замяната им. В същото време авиационното звено към румънското МВР експлоатира известен брой Ми-8 и Ми-17, които се използват за разнообразни задачи, включително търсене и спасяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия получи първия си C-27J
Следваща публикация
Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню