Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

2K прочитания

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

– Какви ще са бъдещите ходове на Saab, след като фактически бе зачеркнат избора на експертната комисия, който посочи Gripen C/D за предпочитан кандидат?
– Saab присъства на българския пазар от 2005 г. Досега процесът на избор на нов изтребител беше много професионално изпълнен и прозрачен. Saab и шведското правителство ще прегледат това, което се иска от нас в следващите стъпки от процедурата. За нас е много важно процесът да продължи да се движи прозрачно и в рамките на установените международни стандарти.

– Кампанията в България се оказа доста кална, като непрекъснато валяха обвинения срещу вашия продукт. Попадали ли сте на друга подобна негативна кампания срещу вашата компания и продукти?
– Saab и Швеция наблюдават от близо процеса по избор на нов изтребител и дебатите, които се водят около него в българското публично пространство. Обвиненията и атаките срещу нашата компания и нашия продукт не са истина. Gripen е най-модерният многоцелеви изтребител на служба днес и е най-ефективен за експлоатация от гледна точка на критерия „цена/качество”. Видяхме също и подвеждащи и лъжливи изявления за съвместимостта на Gripen със стандартите на НАТО и нашите планове за производство – всички те не са истина. Gripen отговаря напълно на стандартите на НАТО и ако България го купи ще разполага с нови способности с които да допринася за способностите на Алианса. Твърденията за корупция са напълно безпочвени и не отговарят на истината. Лично аз се чувствам горда от това, че водим високоетична и позитивна кампания. Saab провежда маркетингова кампанията тук от 2005 г.

– Има ли сценарии в който Saab да откаже да участва повече в процесите по избор на нов изтребител в България?
– Предпочитам да не коментирам различни хипотези. Първи, ние желаем да разберем как българското правителство ще продължи процеса и чак след това ще решим дали Saab ще участва в процесите на българския пазар.

– Да предположим, че процесът в България се забави с две или три години, а американската страна предложи официално F-16V. От Saab има ли готовност да предложите на България Gripen E/F в този или подобен сценарии, който би направил Gripen C/D неконкурентноспособен?
– Това отново са хипотези, за това какво може да се случи в бъдещето. Но от Saab сме готови да отговорим на всички изисквания на българското правителство – това включва както техническите, така и финансовите параметри. Ако България измени изискванията си, ние сме готови да отговорим на тези промени.

– Като стана въпрос за Gripen E/F, как вървят изпитанията на машината? Ще бъде ли спазен срока за доставка на първите серийни изтребители през 2019 г.?
– Програмата за създаване на Gripen E протича по план и се очаква първият клиент да получи изтребителите си през 2019 г. Първият полет на първия прототип, означен 39-8, бе изпълнен на 15 юни 2017 г. и след това имаме редица изпитателни полети. Що се отнася до двуместния Gripen F, той се разработва за Бразилия и в бъдеще ще се предлага и на други клиенти. Разработката му върви в партньорство с бразилската индустрия.

– Наскоро Хърватска отвори офертите за доставка на нови изтребители. Как оценяте процесите там?
– Швеция отговори на запитването за даване на оферта (RFP) на 3 октомври 2017 г. Хърватските ВВС имат изисквания за избор на многоцелеви изтребител. Gripen отговаря на всички тези изисквания и предлага изтребител, съвместим с изискванията на НАТО, както и предлагаме възможности за регионално сътрудничество. Трябва да подчертая, че Швеция предлага новопроизведени изтребители, а не такива втора употреба.
Тъй като компанията ни е по средата на конкурсна процедура, не може да коментираме повече по въпроса. Но трябва да отбележим, че за сега виждаме един професионално проведен процес за избор на нов изтребител.

– В България много се изговори за случващото се в Словакия. Вярно ли е, че има сериозен обществен натиск срещу взимането на Gripen?
– Не може да коментираме политическите дебати и решенията, които се вземат от словашкото правителство и членове на техния парламент. Ние смятаме, че Gripen ще бъде най-добрия избор за Словакия. Много анализи в страната показват, че Gripen е най-добрия вариант за тамошните ВВС.

– Как върви експлоатацията на Gripen в Чехия и Унгария? Какви обновления планират двете страни за флотовете си?
– Експлоатацията на Gripen в Чехия и Унгария е много успешна. И двете страни успешно участват в мисии на НАТО с този изтребител. Процентът изправна техника е висок. Флотовете и в двете страни ще се модернизират до софтуерния стандарт MS20 и ВВС и на двете страни планират да продължат да обновяват своите самолети.
Искам да припомня какво каза по-рано през тази година командирът на 211-та тактическа ескадрила от състава на чешките ВВС подполковник Ярослав Томана. Той се изказа изключително високо за чешките изтребители Gripen и заяви, че за повече от 11 години експлоатацията на Gripen е дала на чешките ВВС напълно различни стандарти от тези, които са били през 2005 г. Той припомни, че способностите на Gripen непрекъснато се повишават.

Свързани теми

Предишна публикация
Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?
Следваща публикация
Учение „Сентри Игъл“
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Меню