Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

765 прочитания

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Министърът на отбраната Каракачанов е информирал министъра на отбраната на Кралство Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16. Срещата между двамата министри се състоя в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, която се проведе на 30 и 31 януари в Букурещ, Румъния.

Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16, заяви министър Хултквист, според съобщението на МО и изтъкна готовността на своята страна за нови разговори по темата, в случай че такива се окажат необходими в бъдеще.

Характеристиките на самолетите Gripen са изключително добра алтернатива на вече взетото решение, посочи министър Хултквист по време на срещата, проведена по инициатива на шведската страна.

Отново по шведска инициатива днес, 1 февруари 2019 г., шведският посланик у нас Н. Пр. Луиз Бергхолм се срещна със заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов (на снимката).

Заместник-министър Запрянов информира посланика за процедурата, следвана от Министерството на отбраната в изпълнение на взетото от Народното събрание решение за придобиване на нов многоцелеви самолет за българските Военновъздушни сили. От българска страна участие в разговорите взе и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Свързани теми

Предишна публикация
Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София
Следваща публикация
Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител
765 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню