Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

767 прочитания

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Министърът на отбраната Каракачанов е информирал министъра на отбраната на Кралство Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16. Срещата между двамата министри се състоя в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, която се проведе на 30 и 31 януари в Букурещ, Румъния.

Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16, заяви министър Хултквист, според съобщението на МО и изтъкна готовността на своята страна за нови разговори по темата, в случай че такива се окажат необходими в бъдеще.

Характеристиките на самолетите Gripen са изключително добра алтернатива на вече взетото решение, посочи министър Хултквист по време на срещата, проведена по инициатива на шведската страна.

Отново по шведска инициатива днес, 1 февруари 2019 г., шведският посланик у нас Н. Пр. Луиз Бергхолм се срещна със заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов (на снимката).

Заместник-министър Запрянов информира посланика за процедурата, следвана от Министерството на отбраната в изпълнение на взетото от Народното събрание решение за придобиване на нов многоцелеви самолет за българските Военновъздушни сили. От българска страна участие в разговорите взе и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Свързани теми

Предишна публикация
Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София
Следваща публикация
Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител
767 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Меню