Saab ще предложи GlobalEye на Южна Корея

141 прочитания

Шведската компания Saab ще предложи своята платформа GlobalEye на Южна Корея, след като страната обяви, че възнамерява да купи допълнителни летящи радари. Това съобщава Janes.

Южна Корея планира да купи още два летящи радара, но все още не е ясно, дали страната ще организира конкурсна процедура или ще премине към директни договорки с избран изпълнител. Очаква се решението за това да бъде взето в рамките на година.

От Saab са заявили за Janes, че планират да предоставят конкурентна оферта, която да включва и технологичен трансфер и близко сътрудничество с корейски компании, което може да се претвори в нови технологии и продукти. От Janes съобщават, че сътрудничеството най-вероятно ще е с корейската компания LIG Nex1, която е сред основните разработчици на военна електроника и ракети в страната.

ВВС на Южна Корея разполагат с четири летящи радари на базата на Boeing 737. Самолетите бяха доставени през 2011 – 2012 г. Логично е страната да иска доставка на още от същото, но е възможно и да се търси диверсификация.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според Janes, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Засега, единственият клиент на платформата са ОАЕ.

Свързани теми

Предишна публикация
Австралия търси вертолети за специалните си части
Следваща публикация
Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М
141 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Saab ускорява тестовете на Gripen E

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…
Меню