Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

2K прочитания

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

„Имаме МиГ-29 вече 30 години. При военен конфликт тези машини ще бъдат разпознати от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че МиГ-29 е остарял и несъвместим, ние наливаме пари в една бездънна каца. Дотук България е вложила над 600 млн. лева в поддържането на една стара и неспособна комуникационна техника“, заяви Плевнелиев.

Не е ясно как той е сметнал сумата от 600 млн. лева. Със сигурност може да се каже, че в последните 10 – 12 години България не е вложила и половината на тази сума и е спорно, че тя въобще е влагана някога в него. Не става и ясно каква е алтернативата на МиГ-29 в следващите години.

Плевнелиев участва в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, в която взеха участие бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, експремиерът и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, а също така посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Радвам се, че най-после България показа, че има амбицията да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи каквито са МиГ-29. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

„Заради липсата на решителни действия да се подменят МиГ-овете ние ставаме все по-малко конкурентноспособни. Като наливаме в тази каца без дъно, ние пречим на новата 5G мрежа да навлезе у нас. Губим възможността да имаме добър интернет и най-важната перспектива да бъдем конкурентноспособни“, смята Плевнелиев.

Според него причината България да не го прави 20 години, най-вероятно се дължи на факта, че не иска да се прости със зависимостта от Москва. Интересно би било Плевнелиев да коментира, че партията, която го е издигнала на власт управлява в осем от последните 10 години, а той през това време е изкарал пълен петгодишен мандат, като президент.

„За мен е повече от ясно, че трябва да се купи F-16, защото той е най-добрият боен самолет, а с него идват и нови комуникационни системи, които ще ни позволят да внедрим новата 5G мрежа“, каза още той.

Не е ясно как Плевнелиев определя, че F-16 e „най-добрият боен самолет”. За отбелязване е, че в последните две години Плевнелиев се впусна в серия от тежки лобистки изказвания в полза на покупката на американския изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира летателната тренировка „Тракийска звезда 2019”
Следваща публикация
Посланикът на САЩ определи цената на F-16, като висока, но разумна
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

УКРИНМАШ обжалва спирането на процедурата за удължаване на КСА-2

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е подала жалба в Комисията за защита ан конкуренцията (КСА) срещу спирането на процедурата за удължаване на ресурса на КСА-2. Това се чете от съобщение на сайта на КЗК.

Меню