Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

2K прочитания

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

„Имаме МиГ-29 вече 30 години. При военен конфликт тези машини ще бъдат разпознати от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че МиГ-29 е остарял и несъвместим, ние наливаме пари в една бездънна каца. Дотук България е вложила над 600 млн. лева в поддържането на една стара и неспособна комуникационна техника“, заяви Плевнелиев.

Не е ясно как той е сметнал сумата от 600 млн. лева. Със сигурност може да се каже, че в последните 10 – 12 години България не е вложила и половината на тази сума и е спорно, че тя въобще е влагана някога в него. Не става и ясно каква е алтернативата на МиГ-29 в следващите години.

Плевнелиев участва в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, в която взеха участие бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, експремиерът и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, а също така посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Радвам се, че най-после България показа, че има амбицията да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи каквито са МиГ-29. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

„Заради липсата на решителни действия да се подменят МиГ-овете ние ставаме все по-малко конкурентноспособни. Като наливаме в тази каца без дъно, ние пречим на новата 5G мрежа да навлезе у нас. Губим възможността да имаме добър интернет и най-важната перспектива да бъдем конкурентноспособни“, смята Плевнелиев.

Според него причината България да не го прави 20 години, най-вероятно се дължи на факта, че не иска да се прости със зависимостта от Москва. Интересно би било Плевнелиев да коментира, че партията, която го е издигнала на власт управлява в осем от последните 10 години, а той през това време е изкарал пълен петгодишен мандат, като президент.

„За мен е повече от ясно, че трябва да се купи F-16, защото той е най-добрият боен самолет, а с него идват и нови комуникационни системи, които ще ни позволят да внедрим новата 5G мрежа“, каза още той.

Не е ясно как Плевнелиев определя, че F-16 e „най-добрият боен самолет”. За отбелязване е, че в последните две години Плевнелиев се впусна в серия от тежки лобистки изказвания в полза на покупката на американския изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира летателната тренировка „Тракийска звезда 2019”
Следваща публикация
Посланикът на САЩ определи цената на F-16, като висока, но разумна
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню