Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

912 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

„Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа“, каза министър Каракачанов.

Снощи в интервю за БНТ1 президентът Радев се отдаде на задълбочена критика по отношение на предстоящата сделка за покупката на осем F-16.

Каракачанов каза още, че цената на сделката е 2,2 млрд. лева, а не 3,2 млрд., както бил заявил Радев. Военният министър, обаче отново не посочи дали тази сума е с или без ДДС. Изказването на Радев, която той направи снощи, бе на база ценовото предложение, което бе оповестено на Конгреса на САЩ и бе за 2,93 млрд. лева и добавя данък добавена стойност към него. Президентът заяви, че това е реалната цена на поисканото от България, а след това правителството е орязало значително пакета, за да се стигне до сегашната оферта.

Министърът на отбраната фактически не коментира тежките обвинения за орязан пакет и значителни бъдещи разходи, които трябва да се направят по изтребителите МиГ-29, като само се ограничи до това да каже, че преговорният процес не е прост.

„Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор“, коментира още военният министър.

Каракачанов се презастрахова, като с половин уста заяви, че имало неща по договора, които не му харесвали и той вече бил изказал тези си опасения.

Според военния министър, било възможно до края на юли да има договор за покупка на осемте F-16.

„Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи“, разясни министърът.

Свързани теми

Предишна публикация
Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана
Следваща публикация
Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево
912 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

МиГ-21 в България – Началото

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

Меню