Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

75 прочитания

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

На официалното събитие присъстваха бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево, генерал-лейтенант Фернандо Джанкоти, командир на Оперативните сили от състава на Военновъздушните сили на Италия и генерал-майор Силвано Фриджерио, командир на бойния компонент на италианските Военновъздушни сили.

„Благодаря за съюзническата Ви подкрепа в изпълнение на мисията „ер полисинг” в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, чиято цел бе да се усилят способностите на страните от Източния фланг на НАТО, в това число и на Република България, за гарантиране на въздушния суверенитет“, каза командирът на авиобаза Граф Игнатиево пред участниците от българска и италианска страна

Генерал Лалов изрази увереност, че приносът от съвместната високоотговорна мисия е далеч по-голям:

„Той е свързан с изграждане и укрепване на взаимното ни доверие като страни-партньори в Алианса, в обмяната на професионален опит и в разширяване на способностите за взаимодействие в случай на необходимост“.

Полковник Морис Гиадони, командир на италианските сили, базирани в авиобаза Граф Игнатиево, от своя страна подчерта значимостта на 4-месечното съвместно сътрудничество между Военновъздушните сили на България и Италия за повишаване на оперативната съвместимост в контекста на укрепване на колективната отбрана на НАТО и постави акцент върху изграденото приятелство и възможността да бъдат споделени добрите практики в авиациите на двете страни.

„Благодаря специално на бригаден генерал Иван Лалов и личния състав от авиобаза Граф Игнатиево за изключителната подкрепа по време на цялата съвместна мисия. Ние работихме рамо до рамо за успешното ѝ изпълнение в интерес на опазване границите на обединеното въздушното пространство на НАТО“, изтъкна в обръщението си полковник Гиадони и пожела просперитет и развитие на бойните авиации на Италия и България.

Генерал-лейтенант Фернандо Джанкоти сподели:

„Когато бяхме млади пилоти, между нас имаше „Завеса“. Нашето сътрудничество сега предизвиква в нас чувството, че сме част от историята. Нашата съвместна дейност тук е голям знак за пътя към мира. Но мирът не е даденост и не трябва да го приемаме за даденост!“

В База КУН също се проведе кратка церемония отбелязваща края на съвместния „ер полисинг”. Командирът на базата полковник Васил Лазаров връчи плакети и благодарствени писма (Letter of appreciation) на двамата италиански офицери за координация. Тяхното активно участие през целия период на мисията допринесе както за носенето на бойното дежурство и изпълнението на тренировъчните мисии на италианските екипажи, така и за повишаване на практическата подготовка на българските ръководители на полети.

От своя страна италианските представители изразиха удовлетворението си от съвместната работа, отбелязаха високия професионализъм на дежурните смени в АОЦ и благодариха за гостоприемството.

Утре, 1 ноември 2017 г., предстои пребазиране на четирите изтребителя Eurofighter Typhoon на Военновъздушните сили на Италия.

Съвместното изпълнение на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия бе прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни 2017 г. и се изпълни по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) в периода 15 юли – 1 ноември 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair стартира новите си маршрути от Пловдив
Следваща публикация
10 години Lufthansa Technik в България
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

kursanti vvvu

Стартира предварителният прием във ВВВУ

ВВВУ „ Георги Бенковски“ стартира от 12 февруари до 29 февруари 2020 г. кампания по предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021г. Това съобщиха от военновъздушното училище.

Меню