Министър Стоянов: Много вероятно е да спрем да носим дежурство по „ер полисинг”

575 прочитания

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че е много вероятно България да не може да носи самостоятелно дежурството си в рамките на мисията „ер полисинг”. Това той каза в рамките на пресконференция, която се проведе днес, 6 февруари 2023 г.

Стоянов даде пресконференцията по повод на началото на новия си служебен мандат начело на военното ведомство. Той отчете свършеното и несвършеното за времето от 2 август 2022 г. и начерта приоритетите за следващите два – три месеца.

„Не успяхме да осигурим нормална летателна подготовка на екипажите, които осигуряват мисията „ер полисинг”. Тоест, не успяхме да осигурим необходимите резервни части, двигатели, КСА и други необходими неща за МиГ-29”, каза министър Стоянов.

Той каза, че Полша е променила мнението си по отношение на възможностите си да ни предоставя стоки и услуги свързани  поддръжката на нашите МиГ-29. През миналата година, по думите на Стоянов, Полша беше готова да ни продаде два мотора РД-33 и да ремонтира други шест. Сега, обаче се оказва, че възможностите на страната се ограничават само до продажбата на два двигателя след ремонт.

„При приемането на двата двигателя, единият мина прегледа без забележка, но другият изисква допълнителна оценка за състоянието му, включително т.нар. „гореща проба” с монтиране на самолет”, разясни военният министър.

Двигателите не са доставени у нас. Договорът е бил за два, но сега ще се промени за един, за да може максимално бързо той да бъде доставен в България. Другият мотор ще дойде на по-късен етап, сподели още Стоянов.

Въпреки трудностите с Полша, се работи и по други три опции, които министър Стоянов отказа да коментира на този етап. Те, обаче можели да осигурят полетите с МиГ-29 само в краткосрочен план.

„Времето не работи в наша полза за т.нар. „заместваща платформа”. Все още нямаме оферти. Продължаваме да водим разговори с Израел, Швеция и Франция. Срокът, който лично съм дал на тези страни, е до 15 февруари да имаме конкретни оферти. Ако не се вместят в този срок, не мисля, че ще се справим със заместващата платформа”, каза още Стоянов.

Припомняме, че преди почти година бе лансирана идеята за взимане на оперативен лизинг на изтребители, които да носят дежурството по „ер полисинг” между пенсионирането на МиГ-29 и пълното усвояване на новите F-16. Както, обаче министър Стоянов отбеляза, все още няма конкретни оферти. Той сподели, че разговорите с Израел са за F-16 Block 30, тези с Швеция са за Gripen, а с Франция за Mirage 2000-5. Ако бъдат получени конкретни оферти, те ще бъдат представени на Комисията по отбрана в Народното събрание, обясни Стоянов.

Именно липсата на яснота около поддръжката на МиГ-29 и липсата на конкретни оферти за заместващ изтребител, карат министър Стоянов за каже, че вероятността за спиране на дежурството по „ер полисинг” е голяма. Той подчерта, че това дежурство се носи без прекъсване от 1952 г. и че то е залегнало в член 9 на Конституцията.

„Беше подписан договор за придобиване на втори транш самолети F-16. През октомври, след повече от две години закъснение, бяха открити строителните площадки за новата инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево, подготвено е искане за предоставяне на оферти за нови наземни 3D радари и очаквам в близките седмици то да бъде изпратено, приготвели сме и искане за придобиване на информация за ЗРК със среден и голям обсег. Предстои това искане да бъде разгледано на Съвет по отбрана и да се пристъпи към изпращането му до производителите.”, заяви Стоянов по време на отчета на свършеното от август насам.

Той каза, че трябва да се създадат предпоставки за реализацията на инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево, като там закъснението било повече от две години. Министър Стоянов изрази надежда, че до средата на 2024 г. ще са приключени всички 59 проекта в Граф Игнатиево.

„Друга цел, която сме си поставили, е активизация на проектите за индустриално сътрудничество в рамките на договора за F-16. Там има шест проекта, заложени в рамковото споразумение между Lockheed Martin и Министерствата на отбраната и икономиката от 2019 г. От тях, само един се движи и това е единственият проект на МО. Останалите пет проекта не са мръднали с милиметър”, каза още военният министър.

Димитър Стоянов критикува решението на 48-мото Народно събрание за изготвяне на „всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032”. Това решение бе гласувано на 31 януари в предпоследния ден на Парламента. Стоянов, обаче каза, че в това решение има „пропуски и неясноти”, като изрично се спря на това, че в този си вид, решението фактически блокира покупката на въоръжение и техника от страни, които не са членки на НАТО или ЕС. Така отпадат страни, като Израел и Швейцария. Първата била разглеждана, като опция за покупка на наземни радари, а втората за бронемашини за пехотата.

Министърът критикува и постановката в решението, която забранява реализацията на военни проекти на етапи.

„Ето например, в момента сме подготвили документи за покупката на 5 + 2 наземни обзорни радара. Пет за далечно и два за близко откриване. А на нас ни трябват три пъти повече. Ако реализираме програмата в нейната цялост, това значи, че няма да има пари за нищо друго в близките години”, каза той.

Свързани теми

Предишна публикация
Как купихме МиГ-29
Следваща публикация
Българските C-27J продължават с полетите си до Турция
575 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Граф Игнатиево – реактивното начало

Днешната 3-та авиобаза Граф Игнатиево празнува на 17 март, а датата е свързана с указа за създаването на 10-а изтребителна авиодивизия. Разбира се, летището има история и от преди това, за което може да прочетете тук. А, за това, как започва реактивният период на летището, може да прочетете в настоящия текст.

Меню