И последните четири Су-25 заминаха за ремонт в Беларус

1K прочитания

И последните четири щурмови самолети Су-25 бяха изпратени за ремонт в Беларус. Последната машина е заминала днес, 8 октомври 2019 г. от авиобаза Безмер на борда на товарен Ил-76.

Всички български Су-25 са били изпратени в разглобено състояние по въздуха с беларуски транспортен самолет Ил-76ТД (EW-412TH) на местната авиокомпания Ruby Star.

Въпросният самолет е правил курсове между авиобаза Безмер и беларуския град Барановичи, където се намира държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод”, което е натоварено с дейностите по българските самолети.

Полетите са били на 27 септември, 2 октомври, 4 октомври и 8 октомври 2019 г. От снимките, които ВВС разпространиха се вижда, че последен е изпратен Су-25К борден номер 254.

Предишната партида от осем български Су-25 бе изпратена в Беларус между 28 август и 5 септември.

В договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 е заложено, че отделните самолети ще бъдат изпращани в Беларус през 40 дни, но АЕРО научи, че е било взето решение да се изпратят на две партиди по четири броя.

Първият готов Су-25 ще бъде получен в България през следващото лято.

Общо осем самолета (две спарки и шест едноместни) ще преминат през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Стойността на договора е 82,51 млн. лева. Договорът бе подписан през миналия декември, но поради множество причини се реализира едва в момента.

Повече подробности за това какво ще представляват дейностите по българските Су-25, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия получи своите първи Rafale
Следваща публикация
Представят антология с поезия писана от авиатори
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню