10 години Lufthansa Technik в България

2K прочитания

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Днес, девет години по-късно, зад гърба си базата в София има изпълнени над 750 тежки прегледа на пътнически самолети от семейството на Airbus A320 и Boeing 737. И всичко това е благодарене на германския ред и българското трудолюбие и приспособимост към новите условия на работа за различни клиенти.

„Преди девет години започнахме в София, с две производствени линии в един хангар и персонал от 250 души. Днес вече имаме пет работещи линии, а други три са в готовност да започнат работа до месец. В компанията сега работят 1100 души, като до една година броят им ще нарасне на 1300. Така LTSF става най-голямата от всички бази за техническо обслужване на самолети на Lufthansa Technik в Европа“, заяви Даниел Хофман, изпълнителен директор на компанията.

Хофман продължава така:

„Когато преди десет години избрахме София за нашата нова база, имаше няколко решаващи фактора. Първият е наличието на много подготвени инженери и техници от ерата на авиокомпания „Балкан“. Второ – системата за образование в България беше достатъчно добра, за да осигури нов персонал за нашата дейност. Той идва от техническите университети и техническите училища в страната, и учебните центрове.
Мястото на базата в София също е много добро за привличане на клиенти от различни части на света. Обикновено те са съгласни да прелитат с техните самолети до бази за техническо обслужване на отдалечение до 5000 километра. Така София стана привлекателно място за клиенти от цяла Европа, Русия и останалите екссъветски републики, Северна Африка и Арабския полуостров.
На четвърто място – това са добрите икономически условия, предоставяни от България за нашата дейност. Тук влизат както нивата на заплащане на персонала, така и данъците и поддръжката, която получаваме от страна на държавните институции и наличието на местен партньор“

Днес Lufthansa Technik разполага с шест бази за техническо обслужване на пътнически самолети, включително тази в София. Другите подобни бази в Европа се намират в Будапеща (Унгария), Малта и Шенън (Ирландия). Извън Стария континент центровете са в Пуерто Рико (САЩ) и Манила (Филипините). Освен базите за техническо обслужване на самолети, компанията има още 28 поделения, занимаващи се с различни технически дейности в областта на авиацията, като например ремонт на двигатели, доставка на резервни части, техническо обслужване на VIP самолети, инсталиране на VIP интериори и др.

Централата на Lufthansa Technik се намира в Хамбург, Германия. Тя има общо над 800 клиента в световен мащаб и по ексклузивни договори извършва техническо обслужване на 4132 самолета. Общият годишен оборот за миналата година е €5,144 млрд., а персоналът е 20 839 души.

Новите инвестиции
Деветата година от започването на работата LTSF празнува с въвеждане на новия хангар с три производствени линии заедно с мултифункционална и офисна сграда. Размерът на инвестицията, която е направена от българския партньор в съвместното предприятие – „Бългериан Еъруейз Груп” – е около 35 млн. евро. Българският партньор държи дял от 24,9% в LTSF, останалите 75,1% са собственост на Lufthansa Technik. От момента на вземане на решение за създаване на софийския център инвестициите, направени в него (основно по оборудване на производствени линии и работилници и обучение на инженерно-технически състав) са от порядъка на 100 млн. евро.

Така производственият капацитет на компанията, вече разполагаща с осем производствени линии (всяка пригодена за работа по един самолет), ще нарасне от 120 на 160 прегледа на година. Техническият персонал, пряко зает с работата на производствените линии и работилниците, наброява около 400 души, а още 150 души са ангажирани с преки поддържащи функции (планиране, логистика, инструменти и др.). Други 550 души, работещи в София, са ангажирани в различни отдели (департаменти) за централизирани услуги, предоставяни на компании от цялата мрежа на Lufthansa Technik по света.

Проектът по пренасяне на отделите за централизирани услуги на Lufthansa Technik от други държави в София започва през 2012 г. и е известен като „Проект 6+1“. Около 100 души са заети в отдела за централизирано планиране, който изготвя работни карти за прегледи на самолети за всички шест бази, планове за човекочасове и др. елементи от планирането на дейностите по прегледите. Други 100 души са ангажирани в обслужване на световната мрежа за логистични услуги – в София постъпват всички заявки за закупуване на материали от останалите отдели на Lufthansa Technik, извършват се покупките и се управляват складовите наличности на части и материали по целия свят. Друг от централизираните отдели отговаря за човешките ресурси в системата на компанията. Има също и централизиран отдел за качество и безопасност, както и графично студио и отдел за управление на информацията, които днес работят в София.
Откъм производствената страна, от 2012 г. компанията поддържа 100 техници в допълнение към състава, необходим за нормалната работа на производствените линии. Те се ползват за подпомагане с персонал на други бази в моменти на нужда. Също така компанията извършва и линейно обслужване на самолети на авиокомпании, които летят до и от България – това са Lufthansa, Austrian Airlines, Ryanair и „България Еър“. Тук не може да не се спомене, че висококвалифициран български персонал в момента е гръбнакът на дейностите в американската база на Lufthansa Technik в Пуерто Рико.

Разширяването
Разширяването на базата в София включва два основни обекта. Първият е новият хангар с три места за самолети – два от тях се вкарват с опашката напред и между тях се разполага третият, който е с носа напред. Това се води най-големият хангар с най-голям светъл отвор на конструкцията на Балканите. Размерите му позволяват и обслужване на широкофюзелажни самолети, ако в един момент компанията реши да работи в тази област. Някои от тези самолети може да се поберат изцяло в хангара, а други като например А380 остават с опашката навън, защото е твърде висока. За да може да се работи пълноценно, в такъв случай се налага използване на нови мобилни съоръжения за обхващане на опашката, за да може да се работи свободно по нея, без да има зависимост от атмосферните условия. Засега, според Хофман, компанията няма конкретни планове за усвояване на широкофюзелажни самолети и още поне година и половина или две ще продължи да работи по съществуващите тяснофюзелажни модели – А320 и Boeing 737. Първите самолети ще бъдат вкарани в новия хангар за прегледи след около месец и Хофман отбеляза, че слотове вече са продадени за няколко години напред.

След разширението общият капацитет на LTSF при осем производствени линии (т.е. работа едновременно по осем самолета) ще достига 160 прегледа годишно от ниво D, докато заедно с по-леките прегледи от ниво С числото ще достигне 200. По отношение на труд капацитетът на базата нараства на 1 млн. човекочаса годишно, а планираният годишен оборот е 100 млн. евро.
Един пълен преглед от ниво D, който включва разглобяване на самолета, проверки, ремонти и отново сглобяване, консумира между 17 000 и 20 000 часа, а продължителността му е 5 до 7 седмици. Прегледът от ниво С се извършва за няколко дни.

Новата мултифункционална сграда има пет нива – на приземното ниво ще има нови работилници, а на горните етажи са разположени офиси за персонала от отделите за централизирани услуги.
Една от най-новите услуги, извършвани от компанията, е инсталирането на оборудване за интернет в полет (Ka-band сателитна технология за самолетите от фамилията Airbus A320) на всички самолети на Lufthansa Group. Пътниците получават достъп до интернет чрез WLAN технология по време на полетите на близки и средни разстояния. Инженерите в Lufthansa Technik са оптимизирали процедурата по инсталиране на системата и са свели до минимум необходимостта от модификации в структурата на самолета. Инсталацията на оборудването отнема до четири дни на самолет.

Освен това LTSF предлага и целия спектър от допълнителни услуги като боядисване, интериорни решения и поддръжка тип „AOG support“ (спешни доставки на части и ремонти за самолети, престояващи на земята поради неизправности). Две от производствените линии също са оборудвани за цялостно боядисване на самолетите.

На въпроса, след като бъдат изпълнени плановете за текущото разширение, какви ще са бъдещите планове за по-нататъшно развитие на компанията, Хофман отговаря, че засега няма конкретен замисъл.

„Нека първо стабилизираме операциите на новото ниво (с осем линии) и тогава ще мислим. Може би ще дойде моментът да започнем работа по широкофюзелажни самолети“.

Днешните планове за нарастване на числеността на персонала предвиждат наемане по 100 души на година.

Запитан докога ще се запази ценовото предимство на България, Хофман дава следния отговор:

„Очакваме по отношение на заплати предимството на България през останалите места в Западна Европа да се запази за дълъг срок – поне 10 или дори 20 години. Но не е само това – тук, в България има много по-добра данъчна политика и цени на общите услуги“.

По отношение на типовете самолети, преминаващи тежки прегледи в София, Хофман коментира, че първоначално базата е започнала с тежки прегледи на Boeing 737 (Classic и NG), а след това е преминала и на семейството на Airbus A320 (тук влизат още А318, 319 и 321). Днес съотношението е 80/20 в полза на А320.

На въпроса, планира ли компанията да разшири присъствието си и на други места в България, освен София, отговорът на Хофман е, че такива планове няма. LTSF обаче поддържа станции за линейно обслужване на летищата във Варна и Бургас.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС
Следваща публикация
Летище София отива на концесия през 2018 г.
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing намалява темпа на производство на 737

Boeing намалява темпа на сглобяване на тяснофюзелажния си модел 737 с близо 20% от средата на този месец. Това е съобщил вчера, 5 април 2019 г., изпълнителният директор на компанията Денис Мюленбърг.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Полетите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде

Операциите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде по света, след като днес, 12 март 2019 г., голям брой оператори и авиационни администрации забраниха търговските полети с типа, до второ нареждане.

Нов технически проблем с Boeing 737

Част от летящите в момента Boeing 737 имат проблемни части в крилата им, което налага допълнителни инспекции и замяна. Това съобщава CNN, цитирайки производителя Boeing.

БСП иска спиране на концесията на летище София

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Меню