САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

25 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

В пакета е включена покупката на 34 броя F-35A и двигатели Pratt & Whitney F-135, включително и четири резервни. Предвижда се продажбата на широк кръг друго оборудване, включително за РЕБ, командване и контрол, навигация, автономните логистични системи ALGS и ALIS, тренажор, логистика и други съпътстващи стоки, услуги и обучение.

Разрешението за експорт от страна на Държавния департамент е стандартна стъпка, предвид, че Белгия в момента разглежда няколко различни варианти за подмяна на остарелите си изтребители F-16 MLU, включително и F-35A.

Разрешението не значи непременно, че предстои сделка, а стойността посочено в разрешението е ориентировъчна и може да варира, както надолу, така и нагоре, в зависимост от точните изисквания на белгийската страна.

През март 2017 г. Белгия стартира процес на избор на нов многоцелев изтребител, като покани за участие Boeing с F/A-18E/F Super Hornet, Saab с Gripen E/F, Dassault с Rafale, Lockheed Martin с F-35A и компанията Eurofighter с едноименния изтребител.

В последствие Boeing, Saab и Dassault отказаха да дават оферти, но френското правителство се опита да направи оферта на Белгия, която е извън конкурсната процедура и която обещава сериозен обем на индустриално сътрудничество.

Така в момента Белгия очаква само две оферти за своя конкурс – за F-35A и за Eurofighter. Те трябва да бъдат подадени до средата на февруари 2018 г. В същото време, формално все още не е отхвърлено и френското предложение за директна покупка на Rafale, което се радва на подкрепа сред част от политическото ръководство на страната.

Интересно е, че ориентировъчната стойност на 34 броя F-35A сериозно надхвърля проектния бюджет на Белгия. Според Държавният департамент на САЩ изтребителите биха стрували $6,53 млрд. (€5,34 млрд.), докато Белгия обяви, че иска да вложи в програмата €3,573 млрд.

Белгия иска да получи своите първи нови многоцелеви изтребители до 2023 г., а доставката на всички 34 бройки трябва да приключи до 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.
Следваща публикация
Полша започва да преговаря за още M-346
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню