САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

24 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

В пакета е включена покупката на 34 броя F-35A и двигатели Pratt & Whitney F-135, включително и четири резервни. Предвижда се продажбата на широк кръг друго оборудване, включително за РЕБ, командване и контрол, навигация, автономните логистични системи ALGS и ALIS, тренажор, логистика и други съпътстващи стоки, услуги и обучение.

Разрешението за експорт от страна на Държавния департамент е стандартна стъпка, предвид, че Белгия в момента разглежда няколко различни варианти за подмяна на остарелите си изтребители F-16 MLU, включително и F-35A.

Разрешението не значи непременно, че предстои сделка, а стойността посочено в разрешението е ориентировъчна и може да варира, както надолу, така и нагоре, в зависимост от точните изисквания на белгийската страна.

През март 2017 г. Белгия стартира процес на избор на нов многоцелев изтребител, като покани за участие Boeing с F/A-18E/F Super Hornet, Saab с Gripen E/F, Dassault с Rafale, Lockheed Martin с F-35A и компанията Eurofighter с едноименния изтребител.

В последствие Boeing, Saab и Dassault отказаха да дават оферти, но френското правителство се опита да направи оферта на Белгия, която е извън конкурсната процедура и която обещава сериозен обем на индустриално сътрудничество.

Така в момента Белгия очаква само две оферти за своя конкурс – за F-35A и за Eurofighter. Те трябва да бъдат подадени до средата на февруари 2018 г. В същото време, формално все още не е отхвърлено и френското предложение за директна покупка на Rafale, което се радва на подкрепа сред част от политическото ръководство на страната.

Интересно е, че ориентировъчната стойност на 34 броя F-35A сериозно надхвърля проектния бюджет на Белгия. Според Държавният департамент на САЩ изтребителите биха стрували $6,53 млрд. (€5,34 млрд.), докато Белгия обяви, че иска да вложи в програмата €3,573 млрд.

Белгия иска да получи своите първи нови многоцелеви изтребители до 2023 г., а доставката на всички 34 бройки трябва да приключи до 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.
Следваща публикация
Полша започва да преговаря за още M-346
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Меню