Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

27 прочитания

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Договорът е бил подписан в рамките на отбранителното изложение BIDEC 2017. В рамките на сделката се запазва и опция за покупка на още три изтребителя F-16V. Доставките ще започнат през 2021 г. и ще се проточат няколко години.

Не се съобщават други детайли по сделката.

Стойността на покупката на 16-те изтребители, обаче не кореспондира с посоченото от Държавния департамент на САЩ през септември тази година, когато бе дадено разрешение за експорт. Тогава бе посочено, че 19 броя F-16V, заедно със съпътстващо оборудване и услуги, струваше $2,785 млрд.

Освен това бе дадено разрешение за модернизация на 20 броя бахрейнски F-16C/D Block 40 до стандарта F-16V за още $1,082 млрд.

Комбинирано, двете потенциални сделки са на стойност от малко над $3,8 млрд., но не е ясно дали реално Бахрейн е подписал и за модернизация на наличните си изтребители или просто сделката за новопроизведените F-16V е набъбнала заради доставка на допълнително оборудване.

Изтребителите за Бахрейн ще се произвеждат на новата линия за окончателно сглобяване на F-16, която ще заработи в Грийнвил, Южна Каролина след 2019 г. Това ще е и първата сделка за новопроизведени изтребители от варианта F-16V.

Свързани теми

Предишна публикация
A330neo изпълни първи полет
Следваща публикация
Гърция модернизира около 120 от своите F-16
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Детайли по сделката за Су-30 в Мианмар

Русия е договорила доставка на изтребители Су-30СМ в експортно изпълнение за Мианмар. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”. Сделката бе обявена в понеделник, но по нея липсваха детайли.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню