Египет е подписал за Су-35

1K прочитания

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Египет е подписал сделката с Русия в края на миналата година и неговата стойност се оценява на около $2 млрд. Това са споделили с руския вестник двама висши мениджъри от руската оръжейна индустрия.

Броя на поръчаните изтребители не се съобщава, от от думите на източниците на „Коммерсантъ” излиза, че те са повече от 20 и те ще позволят пълно натоварване на производствените мощности на завода в Комсомолск на Амур за няколко години напред. Заводът може да сглобява около 20 машини годишно, като в момента се изпълнява поръчка за руските ВКС.

Доставките ще започнат през 2020 – 2021 г.

„Коммерсантъ” не е получил официални коментари от компетентните руски държавни служби и руската компания за експорт на въоръжение „Рособоронэкспорте”, но това е стандартна практика в момента – експортните сделки не се обявяват официално, а информация за тях изтича в руските медии.

Египет ще е третия експортен клиент на Су-35 след Китай (поръчани и доставени 24 броя) и Индонезия, където доставките още не са започнали.

В последните години и след няколко политически кризи Египет започна да ограничава покупката на въоръжение от САЩ и се пренасочи към Франция и Русия. Страната поръча 46 броя МиГ-29М/М2 и още толкова щурмови вертолети Ка-52.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС отново търси да купи Bambi Bucket
Следваща публикация
Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Меню