Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодина

12 прочитания

Компанията Boom, която планира да създаде свръхзвуков авиолайнер, планира да избере двигатели за своя самолет през следващата 2018 г. Това съобщава Flightglobal.

По време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай основателя на компанията и неин изпълнителен директор Блейк Шол е заяви, че пред Boom има няколко различни опции за двигател, който да задвижва проекта им. Опциите включват както преработка на съществуващ в момента двигател, така и създаването на изцяло нов мотор.

Съществуващите реактивни форсажни двигатели, които задвижват модерните свръхзвукови бойни самолети са опция, но не са предпочитана такава, поради ограниченията при използване на технологии с военно предназначение.

Компанията в момента планира да използва три безфорсажни реактивни двигатели със средна степен на двуконтурност, които да задвижват авиолайнера до максималанта му проектна скорост от M 2,2.

Очаква се към началото на 2018 г. компанията да пусне запитване за даване на оферти за място за изграждане на завода им. Той трябва да има максимален капацитет от 100 самолета годишно, тъй като според Шоу в следващите 10 години ще има пазар за 1000 – 2000 подобни самолета.

Очаква се мястото на завода да бъде избрано до края на 2018 г., а изграждането му да отнеме до две години.

Авиолайнерът на Boom ще трябва да има далечина на полет от около 8300 km и да може да превозва 55 пасажери в салон изцяло в бизнес класа. Според компанията при полет Лондон – Ню Йорк цената на билета би била около $5000, което е еквивалентно на днешната бизнес класа на дозвкувите лайнери, но пътуването ще отнема 3 – 4 часа, а не 7 – 8, както в момента.

Boom заявява, че в момента има интерес за 76 самолета от няколко големи авиокомпании (за 51 от тях има авансови вноски) и се водят преговори с още 20 потенциални клиента.

Планира се догодина да полети технологичен демонстратор, който ще е с 1/3 от размера на авиолайнера. При него трябва да се отработи аеродинамичната схема на самолета и да се провери поведението на композитните материали по продължителни свръхзвукови полети

Свързани теми

Предишна публикация
EgyptAir иска да вземе CSeries
Следваща публикация
ОАЕ модернизира своите F-16
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолети

САЩ и Европейския съюз са в спор за това какви стандарти за шум да бъдат въведени за бъдещите свръхзвукови самолети, които могат да навлязат в търговска експлоатация през следващото десетилетие. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнер

Компанията Boom Supersonic е успяла да събере инвестиции в размер на $100 млн. от различни фондове и инвеститори от Силициевата долина, което я приближава към целта ѝ да създаде свръхзвуков авиолайнер. Това съобщава Forbes.

50 години от първия полет на Concorde

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Меню