Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

23 прочитания

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Пътническият капацитет все още не е точно дефиниран, но се смята, че машината ще превозва по-малко хора от днешните Boeing 737 (138 души в две класи за 737-7) и повече от днешните големи бизнесджетове (по правило те имат 19 пасажери). От компанията дават да се разбере, че машината ще превозва основно бизнес пасажери, които биха платили по-високата цена за по-бързото пътуване.

Влизането в търговска експлоатация се планира за 2035 – 2040 г.

Машината ще лети със скорост от пет пъти тази на звука, което е около осем пъти по-бързо от днешните пътнически самолети и около два и половина пъти по-бързо от Concorde. Планира се бъдещият хиперзвуков самолет да лети на височина от порядъка на 28 – 29 000 m., докато днешните пътнически самолети рядко летят на височина от над 11 – 12 000 m.

Според Boeing, голямата скорост на самолета ще му позволи да прави повече полети дневно, включително и по два полета през Тихия океан дневно, което ще подобри търговските му характеристики.

Пътническият самолет произлиза от същото проучване, което вече показа концепция за хиперзвуков разузнавателен и ударен самолет през януари 2018 г.

В рамките на тези проучвания в близко време може да се появи хиперзвуков технологичен демонстратор, който вероятно ще бъде безпилотен. Очаква се това да стане факт към 2024 г., но само в случай, че програмата бъде финансирана.

Boeing стъпва на множество свои изследвания в областта на свръхзвуковите и хиперзвуковите полети от последните години.

От Boeing планират самолета да бъде изграден от титан и да бъде задвижван от нов тип реактивен двигател, който да се държи като реактивен мотор с голяма двуконтурност на малки скорости и да преминава в правопоточен режим на висока скорост. Сериозна работа ще се иска и по охлаждането на самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
МО изпрати RFP за новия изтребител
Следваща публикация
Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing

Сериозни трудности в реорганизацията на бразилската самолетостроителна компания Embraer, забавя създаването на обединение за производство на регионални джетове с Boeing. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Меню