50 години от първия полет на Concorde

668 прочитания

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Полетът е направен с първия прототип 001 от заводското летище на Aérospatiale в Тулуза. Машината носи френска гражданска цивилна регистрация F-WTSS и излита в 15,40 часа местно време. Командир на полета е французина Андре Турка, втори пилот е Жак Гинар, борден инженер Мишел Рети и наблюдател Анри Перие.

Полетът трае само 29 минути. Самолетът не прибира колесника си, нито повдига отклонения си надолу нос. Достигната е скорост от 435 km/h и височина на полета от 3000 m.

Програмата за създаването на Concorde стартира като междуправителствен договор между Великобритания и Франция през ноември 1962 г., след като няколко години по-рано двете държави отделно работят по проект за свръхзвуков пътнически самолет.

Concorde влиза в търговска експлоатация през януари 1976 г., но мечтите за масовизиране на свръхзвуковите пътнически полети така и не се реализират. В крайна сметка в търговска експлоатация са вкарани само 14 самолета, които са по равно поделени между Air France и British Airways.

Икономиката на експлоатацията на Concorde винаги е бил проблемен момент и през април 2003 г. Air France и British Airways едновременно обявяват, че спират редовните полети с типа. Това става, след катастрофа със самолета през 2000 г. и кризата във въздушните превози след атентатите от 11 септември 2001 г.

Последният редовен пътнически полет с Concorde е на 24 октомври 2003 г., а последният полет въобще става факт на 26 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов тежък инцидент с полски МиГ-29
Следваща публикация
ВВС на САЩ мисли да натовари T-X и с други задачи
668 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing пенсионира двата си T-33

Самолетостроителят Boeing пенсионира двата си T-33, които натрупаха 66 години служба, от които над 40…
alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Почина главният конструктор на Ил-76

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Меню