50 години от първия полет на Concorde

665 прочитания

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Полетът е направен с първия прототип 001 от заводското летище на Aérospatiale в Тулуза. Машината носи френска гражданска цивилна регистрация F-WTSS и излита в 15,40 часа местно време. Командир на полета е французина Андре Турка, втори пилот е Жак Гинар, борден инженер Мишел Рети и наблюдател Анри Перие.

Полетът трае само 29 минути. Самолетът не прибира колесника си, нито повдига отклонения си надолу нос. Достигната е скорост от 435 km/h и височина на полета от 3000 m.

Програмата за създаването на Concorde стартира като междуправителствен договор между Великобритания и Франция през ноември 1962 г., след като няколко години по-рано двете държави отделно работят по проект за свръхзвуков пътнически самолет.

Concorde влиза в търговска експлоатация през януари 1976 г., но мечтите за масовизиране на свръхзвуковите пътнически полети така и не се реализират. В крайна сметка в търговска експлоатация са вкарани само 14 самолета, които са по равно поделени между Air France и British Airways.

Икономиката на експлоатацията на Concorde винаги е бил проблемен момент и през април 2003 г. Air France и British Airways едновременно обявяват, че спират редовните полети с типа. Това става, след катастрофа със самолета през 2000 г. и кризата във въздушните превози след атентатите от 11 септември 2001 г.

Последният редовен пътнически полет с Concorde е на 24 октомври 2003 г., а последният полет въобще става факт на 26 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов тежък инцидент с полски МиГ-29
Следваща публикация
ВВС на САЩ мисли да натовари T-X и с други задачи
665 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…

Асен Йорданов – реалният образ

Кой всъщност е Асен Йорданов, чието име се предлага да носи столичното летище? Евгени АНДОНОВ разказва за живота и постиженията в авиацията на именития българин – първи роден авиоконструктор и световноизвестен авиационен педагог.

Половин век от първия полет на Ми-24

Днес се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.

Меню